Planet tappade höjd snabbt

NYHETER

Vittnet: ”Hörde en rad höga ljud”

1 av 63

Någonting fick planet att snabbt tappa höjd.

Enligt experterna kan det ha varit en brand, en explosion eller en fågel.

Nu berättar ett vittne som bor nära olycksplatsen att han hörde höga ljud strax innan kraschen.

Enligt de första uppgifter ska Airbusen ha sänt en nödsignal till flygledningen redan 46 minuter efter avgången från Barcelona.

Uppgiften tillbakavisades senare.

Enligt den franska flygmyndigheten DGAC:s uppgifter på eftermiddagen stämde detta inte. Det var i stället flygledningen som slog larm när man inte längre fick kontakt med planet.

En tredje uppgift, från flygbolagets presskonferens, var att frågan om nödsignal ännu var oklart.

Räddningshelikoptrar såg kroppar

Vad som orsakade kraschen är ännu oklart men bland annat onormala höjdförändringar indikerar att förloppet gick mycket fort.

Planet sjönk från nära 12 000 meters höjd till drygt 2 000 meters höjd på tio minuter.

Planets signal upphörde när det befann sig på 2 100 meters höjd, mellan staden Digne och byn Barcelonnette i de sydliga franska alperna norr om Nice.

Det finns inga egentliga bilvägar till olycksplatsen men Alain Vidalies uppger för tv-kanalen att räddningshelikoptrar lyckats se flygplanskroppen och även några kroppar i området nära skidorten Prads-Haut-Bleone.

Vittnet: Hörde ljud

Enligt uppgifter till Europe 1 ska flygplanskroppen vara så gott som intakt.

Pierre Polizzi, som driver en camping nära olycksplatsen, säger till nyhetsbyrån AP att han hörde en rad höga ljud i luften innan passagerarplanet kraschade. De ska ha hörts vid 11.30-tiden, lokal tid.

– Det flyger ofta stridsflygplan över här, så jag tyckte att det lät som det. Jag tittade ut med kunde inte se några stridsflygplan, berättar han för AP.

– Ljudet jag hörde var långt, typ åtta sekunder, som om planet flög saktare än ett militärplan. Det var ytterligare ett långt ljud ungefär 30 sekunder senare.

Teorier i tysk tidning

Polischefen Benoit Zeisser vid polisen i närliggande staden Digne-les-Bains säger till fransk tv att molnen inte låg lågt och enligt uppgifter till BBC var det ingen turbulens i luften vid olyckstillfället.

Ändå försvann planet från radarn mellan Digne och Barcelonnette.

Gérard Fledzer, flygexpert och före detta pilot, uppger att kraschen kan ha orsakats av flera skäl: en brand, en explosion, ett fågelmöte.

Tyska Der Spiegel uppger att olyckan kan ha berott på ett snabbt fall i kabintrycket eller att piloterna försökt landa planet.

Enligt flygexperten David Soucie som CNN talat med började German Wings planets hastighet att sjunka kraftig 15 minuter före kraschen medan planet fortfarande befann sig i uppstigningsfasen till marschhöjden. Det kan enligt experten indikera motorproblem eller att piloterna medvetet av någon anledning dragit ner på hastigheten. Vilket dock är ovanligt i stigningsfasen.

Farten ökade sedan igen efter några minuter, innan den åter sjönk, När planet startade sin onormalt snabba nedstigning, för att vara midflight, var hastigheten tillbaka på normalt nivå.

Flygexperten drar slutsatsen att piloterna kan ha trott att de skulle hinna vända och nödlanda planet i Grenoble.

De sista orden den franska flygledningen hör, enligt CNN som hänvisar till franska källor, är piloternas ord "Emergency, emergency".

ARTIKELN HANDLAR OM