”Har lyckats utvinna en användbar ljudfil”

NYHETER

Fransk flygsäkerhetsmyndighet höll presskonferens om olyckan

1 av 64

Planet tappade höjd i åtta minuter innan det kraschade in i berget – utan att piloterna skickade ut något nödrop.

Mannen som ska leda arbetet med att lösa mysteriet heter Remy Jouty och är chef för den franska flygsäkerhetsmyndigheten BEA.

– Vi har lyckats utvinna en användbar ljudfil, men det är för tidigt att dra några slutsatser av vad som hänt, säger han.

Det tog bara en halv sekund – sedan var hela flygplanet i spillror, skriver TT.

Vrakdelarna är utspridda över ett stort område i mycket oländig terräng, men trots det hittades den första av planets två så kallade svarta lådor redan i går. Den kallas CVR (cockpit voice recorder) och registrerar alla samtal och ljud i cockpit.

Lådan var skadad men har nu skickats till den franska flygsäkerhetsmyndigheten BEA i Paris. Under en presskonferens i Le Bourget utanför Paris på onsdagseftermiddagen presenterades resultatet av den första analysen av lådan.

– Analysarbetet av den svarta lådan har inletts. Det har varit en del problem med att avkoda datan, men vi har lyckats utvinna en användbar datafil. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om vad som hänt, säger Remi Jouty, chef på BEA.

Tysk och spansk hjälp

Troligen kommer det att ta några dagar innan ett första resultat om innehållet på ljudfilen kan presenteras och ytterligare några veckor innan en mer utförlig analys kan offentliggöras. Hela haveriutredningen kan dock ta flera månader, tror Remy Jouty.

Till sin hjälp kommer han förutom sina franska medarbetare även ha utredare från tyska och spanska haverikommissionen, samt från Lufthansa. Förutsättningarna är dock väldigt svåra på grund av olycksplatsens otillgänglighet.

Jouty säger att planet följde sin planerade rutt och att de sista anropen från piloterna var rutinanrop. En minut efter den sista kontakten började planet sjunka i cirka tio minuter.

– Vi har ingen förklaring till varför det här planet föll, varför det fortsatte att falla tills det störtade i berget eller varför det inte svarade på flygledningens kontaktförsök.

Jouty kan inte heller säga hur lång ljudfilen som man lyckats utvinna är eller vilket språk som talas på den.

– Det kommer att ta tid innan vi får veta vad som sägs på ljudfilen. Hur lång tid är ännu oklart.

”Andra lådan innehållslös”

Tidigare på onsdagseftermiddagen uppgavs även planets andra svarta låda ha hittats. Men under en presskonferens sa Frankrikes president François Hollande att det bara rörde sig om lådans ytterhölje och att innehållet fortfarande saknas.

Remi Jouty fick också en fråga om den andra svarta lådan, men kunde till skillnad från president Hollande inte bekräfta att ens dess skal hittats.

Den typen av låda ska innehålla planets flygdata – höjden, hur planet stigit, sjunkit, svängt, förändringar av rodrens lägen, eventuella varningar, motorernas kraft – och kräver vanligtvis mer analysarbete än den första, oftast flera veckor, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM