Mejla

Wolfgang Hansson

Oro i Jemen ökar risken för regionalt storkrig och ökad terror

NYHETER

Än så länge är kaoset i Jemen "bara" ett inbördeskrig.

Men det kan snabbt förvandlas till ett regionalt storkrig och terrorinferno.

Saudiarabien anser att Iran ligger bakom rebellernas framfart och kan mycket väl ingripa för att stoppa dem.

(Texten skrevs innan Saudiarabien inledde sin offensiv i Jemen, under natten mot torsdag, red.anm.)

Houtirebellerna intog Jemens huvudstad Sanaa redan i september förra året. Men det är först de senaste veckorna som striderna intensifierats och spritt sig över landet.

Presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi som avsattes av rebellerna i september uppges hastigt ha lämnat sin tillflyktsort i Aden i södra Jemen. Det är oklart om han lämnat landet.

För några veckor sedan bestämde sig USA och Storbritannien på grund av det drastiskt försämrade säkerhetsläget, för att stänga sina ambassader och ta hem all utländsk personal.

USA har också lämnat den militärbas i Jemen varifrån man styrt sina drönarattacker i regionen. Anfallen från obemannade flyg kommer till viss del att fortsätta men utan möjligheten att samla in underrättelseinformation på marken i Jemen blir det svårare för USA att hitta mål som man vet tillhör al-Qaida eller andra militanta islamistiska grupper.

Stöd från Iran

Houtis är shiamuslimer som normalt håller till i den norra delen av landet. Därför ligger det nära till hands att misstänka att de får ekonomiskt och militärt stöd från Iran, den shiamuslimska stormakten i Mellanöstern. Sunnimuslimska Saudiarabien hävdar att så är fallet.

Avgörande för vad som händer nu i Jemen blir om Saudiarabien ingriper militärt eller inte. Går saudierna in med trupper eller stridsflyg ökar risken för ett regionalt storkrig där Iran och Saudiarabien slåss mot varandra via ombud. En situation som vi redan har i dagens Syrien.

Saudiarabien varnar för att man kommer att "vidta nödvändiga åtgärder för att skydda regionen".

När shiamuslimer i samband med den arabiska våren drog igång folkliga protester mot regimen i gulfstaten Bahrain gick Saudiarabien in med trupper för att skydda de sunnimuslimska makthavarna.

Konflikten mellan de två huvudinriktningar i islam antar alltmer formen av ett muslimskt inbördeskrig i Mellanöstern.

Ännu en faktor som bidrar till den komplexa bilden är att Jemen sedan ett antal år varit högkvarter för al-Qaidas mest potenta gren, al-Qaida på den arabiska halvön.

Tog på sig Parisdåd

De tog över Usama bin Ladins fallna mantel redan innan han blev dödad av USA i maj 2011. Det är från Jemen som många av de internationella terrordåden planeras. Den så kallade kalsongbombaren som försökte spränga ett plan strax före landning i Detroit fick sin utbildning och utrustning i Jemen.

Al-Qaida på arabiska halvön tog också på sig terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i början av året.

Mer kaos i ett land brukar betyda större utrymme för militanta islamister även om de nya makthavarna i Jemen är starka motståndare till både al-Qaida och Islamiska staten, IS.

IS visade i förra veckan att man etablerat sig i landet med att genomföra fyra terrordåd på en och samma dag som krävde totalt 137 människoliv. Dåden riktades mot moskéer där houtis brukar be.

Två potenta sunnimuslimska terrorgrupper i ett och samma land som slåss mot en shialedd regim kan bara sluta i blodbad.

En av de drivande bakom den senaste utvecklingen är förre presidenten Ali Abdullah Saleh. Trupper lojala med honom slåss på hourirebellernas sida. Saleh tvingades att lämna makten i efterdyningarna av demokratiprotesterna i Jemen under den arabiska våren.

Förmodligen hoppas han kunna göra comeback.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jemen

Saudiarabien

Iran