Ebolasmittan stänger ner Sierra Leone

Reporter: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Myndigheterna i Sierra Leone tar till desperata åtgärder för att bekämpa ebola.

I september införs ett tre dygn långt utegångsförbud.

– Vi kommer att hålla hårt på regeln, utan undantag, säger Abdulai Bayratay, talesperson för regeringen, till nyhetsbyrån AFP.

Fler än 2 000 människor har dött av ebola i Sierra Leone, Liberia, Guinea och Nigeria. Epidemin bröt ut i maj - och världshälsoorganisationen WHO befarar att antalet dödfall kan stiga till 20 000 innan smittan är under kontroll.

Sedan tidigare har hela byar stängts ner för att förhindra spridning.

Nu meddelar myndigheterna i Sierra Leone att man kommer införa ett 72 timmar långt utegångsförbud för att få bukt med den dödliga blödarsjukan.

"Håller hårt på regeln"

Tvångsisoleringen kommer att träda i kraft den 19 september och 20 000 volontärer ska se till att påbudet följs.

– Vi kommer att hålla hårt på regeln, utan undantag, säger regeringens talesperson Abdulai Bayratay till nyhetsbyrån AFP.

Syftet med utegångsförbudet är att kunna identifiera nya fall. Myndigheterna meddelar att man går ut med informationen redan nu för att ge människor möjlighet att bunkra upp nödvändiga matvaror, skriver AP.

Läkare utan gränser: verkningslöst

Men åtgärden möter kritik från Läkare utan gränser.

I ett skriftligt uttalande skriver organisationen att "det kommer vara extremt svårt för hälsoarbetare att korrekt identifiera fall genom att gå från dörr till dörr".

Läkare utan gränser hänvisar till liknande försök i andra eboladrabbade länder - och dömer ut metoden.

"Vår erfarenhet är att utegångsförbud och karantäner inte bidrar till att kontroller ebolasmittan, eftersom det får människor att gå under jorden och riskerar att underminera människors förtroende för hälsomyndigheterna", skriver man.

Läkare nekade flicka vård

Samtidigt kommer uppgifter om hur den fruktade blödarsjukan sprider skräck i Sierra Leones huvudstad Freetown. Läkaren Kwame O'Neil vittnar om hur sjuka människor undviker att söka vård på stadens sjukhus. Han kallar hälsoväsendet för "handikappat" - och berättar om hur människor dör av sjukdomar som vanligtvis går att bota.

Under ett framförande på en hälsokongress berättade Kwame O'Neil om hur en flicka dött av inflammerad blindtarm efter att ha sökt vård på ett sjukhus i staden.

När hon träffade en läkare nekade han till att han arbetade på sjukhuset.

Flickan dog senare av brusten blindtarm, rapporterar AP.

Publicerad: