100 älgtorn förstörda – djurvän misstänkt

Nu är det jaktsäsong igen – på älgtorn.

Åtminstone verkar en misstänkt sabotör anse det.

Över 100 älgtorn har sågats ner i de jämtländska skogarna – två av dem under natten mot fredagen.

En typ av jakttorn.
En typ av jakttorn.

Två jakttorn förstördes på Frösön under natten mot fredagen – de senaste i en lång rad. Sökhunden tappade spåret efter gärningsmannen i skogen och något annat har inte polisen att gå på.

Att brotten begås nattetid i de jämtländska skogarna gör inte polisens arbete lättare.

En sammanställning visar att över 100 jakttorn som används under älgjakten har saboterats under det senaste året. Polisen tror att det är samma person som ligger bakom all förstörelse, inte minst eftersom det är ett ovanligt brott.

– Av dem är det kanske tre platser där vi känner att vi kommer kunna driva vidare ärendet, säger Agneta Brovinius, förundersökningsledare vid Jämtlandspolisen.

Synts i närheten

Förra sommaren anhölls den 52-årige mannen som misstänks ligga bakom förstörelsen. Då låg ett 20-tal jakttorn i Hallen, Åre kommun, i bitar.

– Sedan var det ett ärende i vintras där han anträffades i närheten av ett jakttorn. Då var det inte nersågat, säger Agneta Brovinius.

Kort därefter stod dock inte jakttornet kvar.

Förra veckan sågades flera torn ner i Brunflo strax utanför Östersund. Där slog en marodör till för andra gången och polisen larmades tidigt på morgonen av jaktlaget.

Hoppas på fingeravtryck

En hundförare kunde spåra en misstänkt ut i terrängen.

"Om någon i området gör iakttagelser på en person som beter sig misstänkt och mest troligt har blöta kläder, kontakta polisen", skrev Jämtlandspolisens vakthavande befäl Oscar Berglund på polisens hemsida.

Ett flera timmar långt sökande i skogen gav dock inget resultat.

Men personen som sprang därifrån lämnade kvar grejer som polisen nu hoppas hitta fingeravtryck på.

I de förhör som polisen höll med mannen förra sommaren nekar han till brott.

– Han tycker väl lite synd om älgarna ungefär. Han har inte varit så frispråkig, säger Agneta Brovinius.

Jägarna upprörda

Hon har sett att de torn som sågas ner är höga, som om sabotören går in för de torn som sätter älgen i ett särskilt underläge.

Men att skada jägarna fysiskt genom att få dem att klättra upp i rangliga torn verkar inte vara syftet. Vid det tillfälle som ett torn bara var något skadat tror polisen att han helt enkelt inte lyckades hugga ner det.

– Han försöker inte framkalla fara. De är i halvmeterlånga bitar, säger Agneta Brovinius.

Jägarna som drabbas är upprörda.

– Rädda tror jag inte att de är, men besvikna. De lägger ner sin själ, barn och barnbarn är med och bygger, och ser det raserat. Det är verkligen pinnved, det går inte alls att bygga upp igen, säger Agneta Brovinius.

Publisert: