Attendo

Vård- och skolbolags skatteplanering avslöjade

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Nu avslöjar dokument hur ägarna till skoljätten Academedia och vårdgiganterna Capio och Attendo har undvikit att betala svensk skatt, via upplägg i Luxemburg.

– Det har varit så här lätt, säger skatterättsexperten Roger Persson-Österman, professor vid Stockholms Universitet, till SR Ekot.

Ett internationellt nätverk av journalister, ICIJ, har lyckats ta fram dokument som visar hur lätt stora riskkapitalbolag lyckats undvika att betala skatt, genom hjälp från skattemyndigheten i Luxemburg, rapporterar SR Ekot i dag.

Skatteflykt genom interna lån

En stor mängd bolag i hela Europa är avslöjade. Bland dem finns svenska Ikea, riskkapitalbolagten EQT som äger skoljätten Academedia, IK som äger Attendo, Nordic capital som äger Capio och Altor som äger Apoteket Hjärtat.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om i en rad avslöjanden har välfärdsbolag lyckats undfly svensk skatt och att strunta i att återinvestera vinster i verksamheten genom att betala räntor på lån givna av bolag högre upp i samma koncern.

"Gör inte så längre"

Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, erkänner för Ekot att man använt sig av Luxemburg för att undvika bolagsskatt i Sverige, men uppger att man inte gör så längre eftersom svensk skattelagstiftning gjort det svårare att göra avdrag för lån mellan bolag i samma koncern.

Journalistnätverket har tagit fram 28 000 dokument med skatteupplägg för ungefär 340 bolag som godkänts av Luxemburgs skatteverk mellan åren 2008-2010.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

LÄS OCKSÅ

Så mörkar de vinsten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Attendo

Capio

Academedia