Ett mästerligt sommarprat

NYHETER

De tidigare sommarpratarna får ursäkta.

De kvarvarande får slåss om andraplatsen.

Bea Uusmas mästerliga program går inte att överträffa.

Besatthet brukar alltid sluta i någon form av tragedi. För författaren och illustratören Bea Uusma har det hittills resulterat i en läkarexamen och Augustpriset för 2013 års bästa fackbok.

Och hon verkar vara långt ifrån klar med sin fascination för Andrées polarexpedition. Men låt oss ta det från början.

På 90-talet sprang Bea Uusma över en bok om denna mytomspunna expedition från 1897. Tre svenskar skulle resa över Arktis med en vätgasballong, men något gick fel och alla omkom.

Exakt vad som hände har aldrig kunnat avslöjas. Det är denna gåta som har fängslat Bea Uusma fram tills i dag och högst troligen flera år framöver. Hon berättar med en glimrande tonträff och gestaltar så att lyssnaren grips med som om vi alla stod i snöstormen på Vitön i Svalbard.

Programmet handlar främst om en personlig besatthet. Uusmas vilja att lösa gåtan har fått henne att plugga till läkare, läsa tusentals dokument och åka fram och tillbaka över Barents hav med livet som insats.

Ändå lyckas hon hitta de allmängiltiga berättelserna i sin berättelse. En metahöjdpunkt är när hon fullständigt klär av de besserwissrar till gubbstruttar som försöker mästra hennes kunskaper.

Men bäst är ändå när hon borrar ner sig i expeditionen. Särskilt bränns det när hon berättar om kärlekshistorien mellan ynglingen Nils Strindberg och hans fästmö Anna Charlier.

Hjärtat brister när hon talar om den där valen som i 25 års tid har simmat fram och tillbaka i Stilla havet och sjungit utan att träffa en valkompis. Den nynnar nämligen på fel frekvens.

När det gäller hennes egen besatthet så kanske den snarare ska beskrivas som en kärleksrelation.

Och mycket pekar på att det bästa inte har hänt än