Linda skar upp halsen under populär båtlek

Publicerad 2014-07-08

Semesternöjet kan vara livsfarligt: "Jag trodde att hon skulle dö"

Bananbåt är en populär vattenlek på stranden, men att åka kan vara förknippat med livsfara.

Linda Kviby-Ettehag ligger på sjukhus på Mallorca efter en olycka.

– Jag trodde att hon skulle dö där ute på havet, säger hennes man Andreas Kviby.

Familjen Kviby-Ettehag från Nyköping reste till Alcudia för att ladda batterierna. De hyr ett hus i fem dagar och tillbringade i söndags första semesterdagen på stranden Playa de Muro.

De bestämde sig för att åka bananbåt, en bananformad gummiflotte som dras efter en motorbåt.

– De ökade farten hela tiden och det tyckte vi förvisso var roligt. Men plötsligt så svängde de så att hela båten välte och alla flög i vattnet med en smäll, säger Andreas Kviby, 42.

Andreas slog i en fot och misstänktes ha brutit ett revben. De två yngsta barnen, Wille, 14, och Egon, 7, klarade sig oskadda. Men mamma Linda Ettehag, 39, hade inte samma tur.

Hon landade med ansiktet i huvudet på äldste sonen Calle och skar upp halsen så att blodet sprutade. Hon kunde inte prata och det såg ut att rinna blod ur ena ögat.

– Jag trodde att hon skulle dö där ute på havet och det fanns ingen organiserad hjälp att få. En av förarna skrek på spanska i en walkie-talkie och det var kaos, säger Andreas Kviby.

Tvingades simma i land

Bananbåten befann sig 200 meter ut från stranden när olyckan var framme. 15-årige Calle fick ett blödande jack i huvudet efter Lindas tänder, men kunde simma till land för att få sjukvård.

Att få den allvarligt skadade Linda i land tog längre tid. Andreas skrek på hjälp i chock innan hon, efter vad som kändes som en evighet, kunde tas i land med hjälp av en vattenskoter.

– De gjorde ingenting fastän det forsade blod ur min frus hals. Jag tror faktiskt att jag råkade mordhota den ena föraren, säger han.

Efter en timme fixerades Linda på en bår och fördes med ambulans till vårdcentralen i Alcudia. Blödningen stoppades och hon röntgades innan hon transporterades vidare till Juaneda-sjukhuset i Palma.

Enligt läkarna är käken bruten på fem ställen. Såret på halsen är 5-6 centimeter långt och har orsakats av benbrottet i käken eller ett spänne på flytvästen. Hon har också slagit ut flera tänder.

Linda var vid medvetande hela tiden efter olyckan, men fick under måndagen morfin för att döva smärtan. Efter en sex timmar lång operation försämrades läget varvid hon hölls nedsövd med andningshjälp under natten mot tisdagen.

"Förbjud bananbåtar"

Efter olyckan tycker Andreas Kviby att det är dags att förbjuda bananbåtar. Han trodde aldrig att den oskyldiga vattenleken kunde sluta så här illa.

Han är kritisk mot det lokala företaget som ansvarar för vattenlekarna på stranden och hur förarna agerade i nödsituationen.

– Jag vill poängtera att det här är livsfarliga lekar och de läkare som jag träffat här säger att det är märkligt att det är tillåtet. Problemet var att de åkte så fruktansvärt fort. De bara ökade och ökade, det var helt bisarrt, säger han.

Det är osäkert om familjen kan resa hem som planerat på torsdag. Det beror på om Linda kommer att klara av att flyga. Resten av familjen mår under omständigheterna bra.

– Jag trodde att min fru skulle dö och det är inget man vill att någon ska uppleva. Barnen är chockade, men vid gott mod för att hon inte är död, säger Andreas Kviby.

Aftonbladet har under tisdagen utan framgång sökt företaget som kör aktiviteter med bananbåtar på Playa de Muro i Alcudia.