Skulle du själv stå ut?

avMary Mårtensson

Har du hört talas om 16:8?Det är en trendig bantningsmetod - som våra gamla på äldreboenden numera utsätts för ofrivilligt.

Metoden innebär att man äter sina måltider under åtta timmar. Sedan fastar man i 16.

De som ägnar sig åt denna metod är vanligen yngre förhållandevis friska personer som gör det frivilligt för att gå ner i vikt och främja sin hälsa.

Men nu avslöjas att våra gamla på äldreboenden utsätts för samma metod. Ofrivilligt. En del får bara mat under åtta timmar.

Sedan svälter de i 16 timmar.

Som Georg Norberg, på äldreboendet Smedsberget i Lycksele. I går medverkade han i TV-programmet "Sveriges bästa äldreboende - ett år senare" i SVT.Georg är undernärd.

Han serveras sin första måltid klockan 9 på morgonen - och den sista klockan 17 på eftermiddagen.

Det innebär att han tvingas vara utan mat i 16 timmar. Det kallas fint för "nattfasta" men är frågan om svält. Orsaken är underbemanning.

Om personalen ska hinna lägga de äldre "i tid" så måste den senaste måltiden serveras fem på eftermiddagen.

Georg är inte ensam om att vara undernärd. Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, avslöjar nu omskakande siffror. Hans undersökning visar att runt 15 000 gamla inom äldrevården samt bland dem som får hemtjänst är undernärda och riskerar att dö av svält. Siffrorna är hårresande

15 000 gamla riskerar att dö av svält därför att de inte får tillräckligt med näring i vårt välfärdsland Sverige. Inte beronde på matbrist - utan bland annat beroende på personalbrist.

Undernäring sänker immunförsvaret och ökar risken för infektioner.

Att gamla får i sig tillräckligt med näring är extremt viktigt för deras överlevnad, hälsa och allmänna välmående.

God mat och trevliga måltider är dessutom en trivselfaktor som inte alltid tillmäts tillräcklig betydelse i vården av äldre.

Särskilt inte när gamla får en smaklös matlåda levererad till hemmet och tvingas äta i ensamhet.

Nattfastan ska inte överstiga elva timmar.

Men Georg får vänta i 16.16 timmar är en lång tid utan mat.

Skulle du själv stå ut?