S presenterar miljardsatsning på lärarna

NYHETER

Löfven: Det ska bli ett drömyrke

1 av 5

Stefan Löfven lovar nu en rejäl satsning på landets lärare – bland annat genom höjda löner.

Socialdemokraterna viker 3,5 miljarder årligen till att höja läraryrkets status och lärarutbildningens kvalitet.

– Vi vill se till att läraryrket ska bli ett drömyrke, säger Löfven.

Pressträffen höll S-ledaren Stefan Löfven tillsammans med partiets skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan och den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson.

Nyheten de hade med sig handlade om 3,5 miljarder i investeringar i läraryrkets attraktivitet och lärarutbildningens kvalitet.

Mest till lärare i problemskolor

Bakom satsningen ligger såväl de sjunkande skolresultaten för unga, men också beräkningen att det kommer att saknas 43 000 lärare fram till 2020.

Majoriteten av pengarna som S viker för lärarna, 2,5 miljarder, ska gå till högre löner.

En särskild satsning ska göras på lärare som jobbar i skolor med tuffast förutsättningar. 250 miljoner kronor om året satsas på detta vilket ska ge cirka 3000 lärare 5000 kronor per i månaden.

Höjda krav på studenter

Men S vill också utveckla systemet med förstelärare och ta fler steg mot högre löner generellt. 2,5 miljarder ska satsas på en nationell satsning och samverkan som ska leda mot nya steg mot högre löner.

– En S-ledd regering är beredd att se till att det finns resurser till höjda löner, säger Magdalena Andersson.

Hon slog fast att det inte är partiet som sätter lönerna men att man vill åt det hållet – genom den nationella samlingen som bland annat ska leda till mer pengar i plånboken för lärarna.

Men S vill också minska lärarnas administrativa uppgifter och höja kvaliteten på lärarutbildningarna.

– Ett av kraven vi lägger fram är att höja kraven för att kunna komma in på lärarutbildningen, säger Ibrahim Baylan.

Den som ska bli lärare ska både prestera över snittet på Högskoleprovet men också kunna prövas i form av lämplighet för yrket.

Annat i S skolpaket handlar om att införa ett snabbspår till läraryrket genom att ge redan utbildade akademiker möjlighet att på ett år läsa in lärarkompetens.

Reaktioner från lärare

Socialdemokraternas presskonferens följdes på plats av skolans lärare. Reaktionerna på beskedet var positiva, men flera poängterade att höjda löner inte räcker. Att det krävs mer än så för att höja statusen i skolorna.

– Jag tycker det vore jättebra om de kunde höja lärarlönerna, men sedan är det alltid så med vallöften att man vet inte vad som faktiskt händer, säger Anna Runsö, 26, lärare i NO och engelska.

– Jag ser positivt på att de vill höja skatterna i vissa delar för att omfördela till områden där det behövs, som skolan, men jag tycker de borde vara hårdare i synen på vinster i skolan. Där försvinner mycket pengar som kunde ha använts till annat.

Texten uppdateras...

ARTIKELN HANDLAR OM