Tv-tittande barn blir medelålders soffpotatisar

NYHETER

Claude Marcus: Barnen gör som vi gör och inte som vi säger

1 av 2

Många barn tittar timvis på tv.

Nu visar en ny brittisk studie vid University College London att barn som tittar mycket på tv, blir riktiga soffpotatisar som vuxna.

– Jag tror dessvärre att det stämmer, säger Claude Marcus, professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus.

I den nya studien har forskarna jämfört 6 000 britter, födda under en viss vecka på 1970-talet, vid åldern 10 respektive 42 år. Det visade sig att de mest tv-tittande barnen, löpte 42 procent större risk att sitta tre timmar eller mera klistrade framför tv:n som vuxna.

Inte nog med det. De uppskattade också sin egen hälsa som dålig och ansåg sig vara överviktiga.

– När familjerna sitter ned för att titta på tv:n borde de i stället gå en promenad, säger Lee Smith som är en av forskarna bakom studien enligt BBC.

Han får medhåll från svenske professorn Claude Marcus som menar att vuxnas dåliga vanor spiller över på barnen.

– Barnen gör som vi gör och inte som vi säger. Det påverkar barnen väldigt mycket vad vi föräldrar gör, konstaterar han.

Barn gör som vuxna

Författarna bakom studien understryker att tv-tittandet bara är en del av problematiken. Idag har många hushåll såväl datorer som surfplattor och mobiltelefoner som barnen använder sig av.

Två av tre använder flera plattformar samtidigt, avslöjar en Orvesto-undersökning från förra året som också visar att 88 procent av alla barn i åldern 7 till 15 år tittar på vanlig tv varje dag.

Studien "Time for a view on screen time" från 2012 har också visat att ungdomar i Europa är uppkopplade till internet och sociala nätverk i genomsnitt 12 timmar i veckan.

Lee Smith understryker att oavsett plattform, kvarstår problemet med stillasittandet som gör barnen till soffpotatisar.

Aktivera sig med barnen

Den som inte har möjlighet att gå ut på en promenad eller spela fotboll, får tipset att aktivera sig även inom hemmets fyra väggar.

– Testa aktiva dataspel, allt som gör att folk reser på sig och gör av med energi är bättre än att sitta ner och äta framför teven, säger Lee Smith.

Claude Marcus nämner även han smaskandet framför skärmen.

– Många äter också framför teven, vilket förvärrar problemet.

Claude Marcus ger rådet till alla föräldrar där ute att försöka hitta aktiviteter som man kan göra tillsammans med sina barn.

– Försök inte bara se till att barnen gör något aktivt på fritiden, utan se till att göra saker tillsammans. Det ökar möjligheterna väldigt mycket att grunda något som är bra för framtiden för barnen med. Det ger också ett mervärde på andra sätt när man tillbringar tid tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM