Stefan Löfven

Löfven träffade Hillary Clinton i New York

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

NEW YORK. Natten till torsdag mötte Stefan Löfven Hillary Clinton på Manhattan.

De diskuterade bland annat vad Sveriges kan göra internationellt i frågor som säkerhet och jämställdhet.

– Det var ett trevligt möte. Hillary Clinton visade prov på både stora kunskaper och stort intresse vad gäller Sverige, säger statsministern.

Stefan Löfven är just nu på sitt första officiella USA-besök som statsminister. Natten till torsdag, svensk tid, träffade han förra utrikesministern, senatorn och first ladyn Hillary Clinton.

Mötet ägde rum på Clinton Foundation-kontoret på Sjätte avenyn mitt på Manhattan.

– Hillary Clinton visade stort intresse för Sverige och den utveckling vi har nu med den nya regeringen och det parlamentariska läget, sa Löfven när han träffade svensk media efteråt.

– Hon visade prov på både stora kunskaper och stort intresse vad gäller Sverige.

Ämnen som kom upp under det halvtimmeslånga mötet var läget i Europa och vilken roll Sverige kan spela i arbetet för ökad säkerhet.

– Vi diskuterade till exempel det som händer i Ukraina och runt Östersjön i stort, säger Löfven.

– Det finns en stor respekt för oss och vad vi kan göra. Vi ska inte underskatta vår betydelse. Inte överskatta den heller förstås, vi är ingen stormakt, men vi har definitivt saker att säga till om och kan vara med och påverka, inte minst i FN.

Jämställdhet och miljö

Internationell jämställdhetspolitik kom också upp – liksom miljöfrågor.

– Man vill alltid sitta längre och prata, för det finns hur mycket som helst att diskutera, men vi uppehöll oss allra främst vid säkerhetsfrågor. Sist och slutligen är det säkerhetsfrågorna som avgör hur det faktiskt ska gå i andra frågor, sa Löfven.

Statsministern har ett hektiskt program under sina dygn i New York.

Tidigare i går träffade han bland andra FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon och vice generalsekreteraren Jan Eliasson samt höll en föreläsning på New York University.

De närmaste dagarna ska han vara med och fira 25-årsjubileet av FN:s barnkonvention. Han kommer också att delta i ett så kallat högnivå-möte i generalförsamlingen och göra studiebesök, bland annat på en skola i Bronx, Spotifys New York-kontor och ett av svenska kedjan Fikas caféer.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Hillary Clinton