Vladimir Putin

Forskare: Putin har Aspergers syndrom

Av: 

John Granlund

NYHETER

Vladimir Putin har Aspergers syndrom.

Det slår amerikanska forskare fast i en tidigare hemligstämplad militärrapport som nu avslöjats i USA.

Enligt forskarna påverkar funktionshindret alla beslut som den ryske presidenten tar.

Forskare hävdar att Putin lider av Aspergers.

Den neuropsykologiska Studien av Vladimir Putin utfördes i all tysthet under 2008. I rapporten - som nu avslöjas av USA Today - slår forskare knutna till en militär tankesmedja i Pentagon fast att den ryske presidenten har Aspergers syndrom.

Experterna beskriver det påstådda funktionshindret som "en autistisk störning som påverkar alla hans beslut".

Drabbades som barn

I rapporten framgår att forskarna misstänker att den ryske presidenten fick funktionshindret redan under tidiga år i dåvarande Leningrad. Enligt Brenda Connors, expert på rörelsemönsteranalys på den amerikanska marinhögskolan Naval War College i Newport, avbröts presidentens neurologiska utveckling på ett abrupt sätt redan under spädbarnsåren. Och utifrån studier av Putins rörelsemönster slår Connors fast att den ryske presidenten bär på en "neurologisk abnormitet".

Obekräftade teorier

I rapporten medger forskarna att man inte kan bekräfta sina teorier eftersom man inte haft möjlighet att utföra en hjärnskanning på Vladimir Putin. I stället har man förlitat sig på rörelsemönsteranalys och expertutlåtanden. En av forskarna som citeras är psykiatriprofessorn Dr. Stephen Prger på University of North Carolina:

– Putin bär på en form av autism, säger han i rapporten.

När han tillfrågades av USA Today om han fortfarande står fast vid sitt uttalande svarade han på onsdagen att han inte sett rapporten i sin helhet och att han inte skulle slå fast diagnosen på samma vis i dag.

Behöver lugn och ro

I efterhand förklarar nu psykiatriprofessorn sin analys med att Putins beteende och ansiktsuttryck avslöjar att presidenten går in i försvarsläge i större sociala sammanhang och att dessa egenskaper kan observeras hos vissa personer med Aspergers syndrom.

Han rekommenderar därför att amerikanska företrädare som ska förhandla med Vladimir Putin bör göra det i en lugn miljö:

– Om du måste göra saker med honom ska du inte röra dig i den storpolitiska sfären. I stället borde man mötas öga mot öga under lugna förhållanden, säger Stephen Porges.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vladimir Putin

Ryssland