EU nära hårdare sanktioner mot Putin

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL
NYHETER

BRYSSEL. I natt höjde EU tonen mot Vladimir Putin och hårdare sanktioner mot Ryssland rycker allt närmare.

Aftonbladet fanns med när Fredrik Reinfeldt hade ett enskilt möte med Ukrainas president Petro Poroshenko.

– Han beskriver ju sitt land som i krig mot en mycket aggressiv motpart, säger Reinfeldt.

När EU:s regeringschefer träffades i Bryssel i går var Ukrainas president Petro Poroshenko inbjuden för att redogöra för den mycket turbulenta situationen i landet. Sent i natt beslutade Europeiska rådet att be EU-kommissionen att förbereda utökade handelssanktioner inom en vecka.

”Mycket bekymrad president”

Aftonbladet fick som enda svenska media följa med när Fredrik Reinfeldt höll ett eget möte med den ukrainska presidenten inför mötet. De båda slog sig ned för ett samtal på ett hotellrum i centrala Bryssel

– Det är naturligtvis en mycket bekymrad president. Han beskriver ju sitt land som i krig mot en mycket aggressiv motpart. Han begär naturligtvis stöd av olika slag och har begärt om att förstärka sanktioner och tydliga reaktioner från EU, säger Reinfeldt.

Statsministern var efter mötet tydlig med att Sverige ser förstärkta sanktioner som vägen framåt mot Ryssland.

– Jag sa dessutom att vi naturligtvis ser över vad vi rent humanitärt kan bistå med. Sedan är det viktigt att komma ihåg att han lutar sig mot en fredsplan som vi tycker är väl sammansatt och rimligen bör vara utgångspunkten, säger han.

”Ukraina kan inte lämnas ensamma”

I den planen finns förslag på att det ska hållas parlamentsval i Ukraina i slutet av oktober.

– Det skulle grundlägga att vi får folkvald representation från Lugansk, Donetsk och de regioner där det nu saknas. De är nu i styre av separatister vilket gör att det är svårt att föra en dialog eller skapa tillit hos befolkningen, säger Reinfeldt.

I natt var statsministern nöjd med den hårdare tonen men berättade också att svensk ekonomi kan komma att drabbas då det finns många svenska företag som handlar med Ryssland.

– Ukraina kan inte lämnas ensamma med den här aggressionen, då kommer det här att sluta illa.