Snart blåser supervärmen bort

Passa på och njut av sensommarvärmen.

Nästa vecka är det försent.

– Natten mot söndag kommer en kallfront in över landet, säger meteorologen Emil Björck.

Med temperaturer runt 20 grader i stora delar av landet har vi fått riktigt fina septemberdagar.

Men värmen väntas bara stanna kvar till och med i morgon.

– I morgon blir en hyfsat varm dag i stora delar av landet. Götaland borde få upp till 20 grader, möjligen även Svealand, säger Emil Björck, meteorolog vid SMHI.

Natten mot söndag kommer väderläget att förändras. En kallfront kommer in från Norska havet i nordväst och drar in över norra Sverige på söndagen. Den för med sig både blåst och regn.

– Det blir ett ganska snabbt skifte. Det kommer att märkas under söndagen i södra Sverige, med moln och lite lägre temperaturer. Sist kommer den till Gotland, som kanske får 17–18 grader, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Klart.se.

Kan komma snö

I norra Norrland kan det bli under 10 grader på söndagen och i fjällen minusgrader.

– I Lapplandsfjällen skulle det kunna förekomma inslag av snö. Det har kommit snö tidigare har jag hört, men det är inga mängder. Så det är bland den första snön, säger Emil Björck.

I början av nästa vecka väntas de högsta temperaturerna ligga på 10 grader eller lite mer söderut, i södra Norrland blir det ensiffriga gradantal. Då finns risk för snö även i norra Norrlands inland.

"Blåser och regnar på tvären"

När nordanvinden drar in kan det bli ganska blåsigt vid Bottenviken, Bottenhavet och på Öland och Gotland. Riktigt höstrusk blir det på måndagsmorgonen i bland annat Stockholm.

– Då blåser det riktigt ordentligt och regnar på tvären. Temperaturen ligger på 10 grader ungefär. Det är väldigt stor skillnad mot hur det har sett ut. Värst blir det i Gävle och längs Roslagskusten, det slår in rakt mot kusten, säger Martin Hedberg.

Prognosen visar alltså på höstkyla och ruskväder.

– Det ser ut att vara en ostadig period så långt jag kan se. Jag ser ingen tydlig tendens till att det skulle brytas. Men luften som gett oss värmen nu försvinner inte jättelångt bort. Södra Sverige kan nå upp till 15 grader, säger Emil Björck.

Publisert: