Bara var fjärde FP-ledamot kvinna

avJoachim Kerpner

Allt färre kvinnor i riksdagen

Jämställdheten i riksdagen sjunker för andra valet i rad.

I Folkpartiet är nu bara en av fyra ledamöter kvinnor.

– Det är skämssiffror, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Aftonbladets granskning visar att kvinnorepresentationen i riksdagen, som låg på topp 2006, nu sjunker för andra valet i rad. När Alliansregeringen tillträdde var 47,3 procent kvinnor. Efter valet 2014 är andelen bara 43,8 procent.

– Det är synd att det inte går åt andra hållet ur ett jämställdhetsperspektiv. Sverige är ett av de länder som ännu inte haft kvinnlig statsminister och det ser ut som om vi får vänta på det ett tag till, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld och tillägger:

– Men förändringen är för liten för att säga att den har någon särskild orsak.

FP: Mycket allvarligt

Sämst kvinnorepresentation har Sverigedemokraterna:

– SD ligger långt efter i de här frågorna, både vad det gäller politisk representation och när det gäller kvinnliga väljare.

Näst sämst är Folkpartiet. Trots att man gick till val med sloganen "feminism utan socialism" är nu bara fem av partiets totalt 19 riksdagsledamöter kvinnor.

För dåligt, enligt jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

– Det är mycket, mycket allvarligt. Folkpartiet är ett feministiskt parti som står för mångfald, säger hon till Ekot.

”Har jobbat målmedvetet”

Enligt FP-riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl har partiet varit noggranna med att varva kandidatlistorna, med kvinnor på varannan position.

– Det är olyckligt att resultatet blir så här, säger hon.

Statsvetaren Ulf Bjereld:

– Det är skämssiffror för Folkpartiet, som vill framställa sig själva som jämställdhetens alternativ inom Alliansen. Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val någonsin. Har man då varvade listor men det står en man först på listan, så hjälper inte det.

Flest kvinnliga riksdagsledamöter - 57 procent - återfinns i Vänsterpartiet:

– De har jobbat mycket målmedvetet för framställa sig som ett feministiskt parti. Nu får de belöning för den satsningen, säger Ulf Bjereld.

FOTNOT: Christoffer Dulny (SD, Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD) har valts in i riksdagen. Men eftersom Dulny lovat att avsäga sig sin plats och de båda andra är EU-parlamentariker, så har vi bytt ut dem mot deras ersättare Robert Stenkvist, Nina Kain och Cassandra Sundin. I en tidigare version av denna artikel presenterades felaktiga siffror, beroende på att Arhe Hamednaca (S) av misstag räknades som kvinna.

FOTNOT TILL DATABASEN: Fem riksdagsledamöters profilsidor saknas och kommer att uppdateras löpande. De fem är: Eva Lohman (M), Said Abdu (FP), Kalle Olsson (S), Magnus Manhammar (S), Emma Hult (MP)