Mordet på Boris Nemtsov

Nemtsov begravs i dag

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

Nyckelvittnet har fått lämna Ryssland

Den mördade ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov begravs i dag.

Sörjande köar utanför Sacharovcentret där Nemtsovs kista nu står, för att ta ett sista farväl.

Samtidigt uppges Nemtsovs flickvän, som blev vittne till mordet, ha lämnat Ryssland.

I dag begravs Boris Nemtsov på kyrkorgården Trojekurovskoje i Mosvka. Där är också bland andra den mördade journalisten Anna Politkovskaja begravd.

Dessförinnan ligger Nemtsov på lit de parade i sin kista i Andrej Sacharov-centret i Moskva, grundat till minne av människorättskämpen Andrej Sacharov. Där kommer man senare i dag ordna en minnesceremoni för Nemtsov.

Sköts på öppen gata

Oppositionspolitikern Nemtsov, som var en av Putins största kritiker, sköts till döds natten mot lördag på öppen gata strax söder om regeringshögkvarteren i Kreml i centrala Moskva. Han blev 55 år.

Hans flickvän, den ukrainska modellen Hanna Durytska, blev vittne till mordet. Hon skadades inte i attacken och togs in till förhör av polis.

I går kom uppgifter om att mordutredarna krävt att hon skulle genomgå ett test med lögndetektor. Men hennes advokat uppgav att de inte skulle tillmötesgå detta krav.

Hanna Durytska fick heller inte lämna landet.

Men nu har hon fått lämna Ryssland och kom sent i går till Ukrainas huvudstad Kiev, säger hennes advokat.

Belöning

Statliga utredningskommittén har utfäst en belöning på tre miljoner rubel, motsvarande omkring 400 000 kronor, till den som bidrar med information som kan leda till fallets lösning.

Fallet kan dock bli svårlöst. Vid tidpunkten för mordet var flera av övervakningskamerorna på platsen avstängda eftersom de skulle repareras och precis när mordet körde en plogbil förbi så att sikten skymdes för en fungerande kamera, uppger nyhetsbyråer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Boris Nemtsov

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Boris Nemtsov

Ryssland

Anna Politkovskaja

Moskva