”Jihad Johns” identitet avslöjad: Ung man från London

avKenan Habul, Staffan Dickson

Den maskerade mannen misstänks ha avrättat James Foley och flera andra journalister och hjälparbetare.

Fram tills nu har han varit känd som ”Jihad John” – men nu avslöjar BBC hans riktiga identitet:

Mohammed Emwazi från västra London.

Storbritanniens säkerhetstjänst har länge letat efter mannen med brittisk accent som figurerat i flera avrättningsvideor publicerade av terrorgruppen IS.

Hans identitet har hållits hemlig av ”utredningsskäl”, men vid lunchtid på torsdagen publicerade BBC ”Jihad Johns” riktiga namn:

Mohammed Emwazi, en man i 25-årsåldern som föddes i Kuwait och fram tills för några år sedan var bosatt i västra London.

Video förra månaden

I augusti förra året dök han upp i en video där han av allt att döma halshugger den amerikanske journalisten James Foley. Men han tros ha även varit med och avrättat hjälparbetarna Steven Sotloff, David Haines och Abdul-Rahman Kassig, samt taxiföraren Alan Henning.

Så sent som förra månaden dök han upp i en video med de tillfångatagna japanerna Haruna Yukawa och Kenji Goto, strax innan de dödades av terrorsekten.

Studerade programmering

Mohammed Emwazi uppges ha varit känd av brittiska säkerhetstjänsten sedan tidigare, bland annat för sina kopplingar till somaliska extremistgruppen al-Shabab.

Vänner till Emwazi säger till Washington Post att han kommer från en välbeställd familj och har studerat dataprogrammering på universitetet.

Enligt den amerikanska tidningen ska han ha rest till Syrien kring 2012 och senare gått med i terrorgruppen IS.

ARTIKELN HANDLAR OM