Därför vågar Netanyahu reta Obama

Foto: Obama och Netanyahu – numera är relationen betydligt mer kylslagen än vad bilden visar.
NYHETER

Man sågar inte av den gren man sitter på.

Det talesättet gäller uppenbarligen inte Israels premiärminister.

Frågan är varför Benjamin Netanyahu tycker det är värt att göra Israels bästa vän, president Obama, rasande.

Att de personliga relationerna mellan de två ledarna är usla är en sedan länge en offentlig hemlighet. Men vad som nu spelas upp inför öppen ridå är en offentlig boxningsmatch där Obama i väldigt tydliga ordalag klargjort att han skarpt ogillar Netanyahus framträdande i kongressen.

På många sätt är situationen närmast bisarr.

USA är Israels enda mäktiga och verkliga vän i världen. Supermakten står i princip som garant för Israel säkerhet och bidrar varje år med närmare 30 miljarder kronor i militärt och finansiellt stöd.

Inget borde med andra ord vara viktigare för Netanyahu än att hålla sig väl med president Obama.

Ändå har han valt att bakom ryggen på Obama acceptera en inbjudan att tala inför den amerikanska kongressen. En inbjudan från Obamas motståndare utfärdad för att straffa presidenten.

Öppet trots

Om Israels ledare följt normala diplomatiska spelregler så hade han efter inbjudan från den republikanske talmannen John Boehner kontaktat Vita huset för att höra om det var ok att han dök upp i Washington.

Svaret på frågan varför han öppet trotsar Obama kan delas upp i åtminstone två delar.

1. Benjamin Netanyahu känner sig inte säker på att bli omvald i valet om två veckor. Att få stående ovationer i USA:s kongress hoppas han ska övertyga väljarna om att den ende som kan ge Israel säkerhet är Netanyahu. Makthungern får Netanyahu att strunta i Vita husets princip att aldrig bjuda in utländska ledare i anslutning till val eftersom det kan tolkas som att man blandar sig i ett annat lands interna angelägenheter.

För mjuk

2. Israels ledare tycker att USA är för mjukt mot Iran och dess försök att skaffa sig möjligheten att tillverka kärnvapen. Istället för att som Obama just nu gör försöka förhandla fram ett avtal med Iran där prästerskapet förbinder sig från att avstå från att anrika uran så vill Netanyahu isolera Iran och ytterst bomba landets kärnanläggningar. Med sitt tal vill han försöka sabotera Obamas möjligheter att nå ett avtal med Iran och få kongressen att istället rösta för skärpta sanktioner.

Striden mellan Obama och Netanyahu har gjort att relationerna mellan Israel och USA nått ett absolut lågvattenmärke. USA informerar inte längre Israel om vad som sägs vid förhandlingarna med Iran. Utrikesminister John Kerry har varnat Netanyahu för att avslöja någon hemlig information från samtalen.

Arrogant

Israels premiärminister verkar inte bry sig. Han verkar fast övertygad om att ingen amerikansk president skulle våga bryta med Israel oavsett hur arrogant och självsvåldigt han uppträder.

Tyvärr får man säga att han har goda skäl till den inställningen.

Trots att USA:s tre senaste presidenter krävt en tvåstatslösning med palestinierna och att Israel ska upphöra med att bygga nya judiska bosättningar på palestinsk mark så har antalet bosättningar ökat kraftigt.

Israel har direkt saboterat Obamas och Kerrys försök att få till ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna.

Utan att USA minskat sitt stöd till Israel.

Redan Bill Clinton irriterade sig på Netanyahu under sin presidenttid. Efter deras första möte 1996 ska en ursinnig Clinton ha utbrustit till några medarbetare:

"Vem fan tror han att han är? Vem fan är det som är supermakt här?"

Så även om fnurran på tråden är den värsta på länge finns det inget som talar för att Obama tänker skicka ut Netanyahu i kylan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

USA

John Kerry