Clinton försöker redan minska skadan

1 av 2 | Foto: Hillary Clinton.
NYHETER

Kampen om presidentposten 2016 har redan börjat.

Republikanernas krav på att Hillary Clinton ska offentliggöra sin e-post är ett sätt att skadeskjuta henne redan innan Hillary ens sagt att hon ställer upp.

Det faktum att hon själv så snabbt erbjudit sig att offentliggöra alla sina mejl är ett sätt att försöka minska skadeverkningarna och ännu ett tecken på att hon till slut verkligen tänker kandidera.

På ytan handlar bråket om det faktum att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister använde ett privat mejlkonto även för sin jobbkorrespondens. Något hon i och för sig inte är ensam om.

Men dessutom verkar det som Hillary Clinton använt sig av ett lokalt internetföretag nära hennes och maken Bills hem istället för att använda UD:s server.

Detta gör det svårare för dem som vill begära ut hennes e-mejl enligt den amerikanska varianten av offentlighetsprincipen. Det innebär också att hennes e-post inte automatiskt finns bevarad till eftervärlden i amerikanska UD:s arkiv.

Något att dölja

Motståndarna tolkar detta som att Hillary har något att dölja och inte gärna vill visa upp sin mejlkorrespondens.

Andra påpekar att det utan utrikesdepartementets brandväggar varit en större fara för att hennes mejlkonto attackerats av hackare.

Men ytterst handlar detta om tuff partipolitik.

Republikanerna i den särskilda kommitté som undersöker om det låg några säkerhetsbrister bakom att det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen kunde attackeras av islamister 2012 har begärt in korrespondensen från Clintons privata mejlkonto. Allt i hopp om att kunna blåsa nytt liv i sin kampanj att Clinton på något sätt genom försummelser var ytterst ansvarig för attacken där fyra amerikanska diplomater dödades.

De har redan fått ut mängder av Clintons mejl sedan tidigare så sannolikheten för att de ska hitta någonting komprometterande är liten. Däremot ger bråket om mejlen dem en ny chans att svärta ner Clintons rykte inför ett väntat tillkännagivande att hon kandiderar till presidentposten 2016.

Clintons strategi är att be amerikanska UD släppa alla hennes mejl för att ta udden av kritiken. De ska nu granskas innan de släpps.

Bush likadan

En intressant detalj i sammanhanget är att även en av de troliga republikanska kandidaterna, förre guvernören Jeb Bush använde sig av ett privat mejlkonto under sin ämbetstid. Även han har släppt sina mejl fria.

I nuläget ser det inte ut som om "mejlskandalen" utgör något hot mot Clinton. Däremot är den en indikation på den stenhårda granskning och demonisering som republikanerna kommer att utsätta Clinton för om hon ställer upp.

En anonym republikan i Benghazikommittén säger till nyhetsbyrån AP att Clinton "är känd för sitt hemlighetsmakeri" och att hennes val av privat e-post "visar hur långt hon är beredd att gå" för att stoppa insyn.

Kanske är det funderingar kring om hon är beredd att utstå denna torktumlare som får Hillary att dra ut på beskedet ifall hon ställer upp eller inte.

Alternativt så vill hon hålla alla på sträckbänken så länge det går för att minska tiden då motståndarna kan gå till fullskalig attack.