Dödade tonåringen i Ferguson

Utredning: Rasism rutin inom Fergusonpolisen

NYHETER

Poliskåren i Ferguson, Missouri, präglas av rutinmässig diskriminering av svarta.

Den slutsatsen drar USA:s justitiedepartement i en utredning efter dödsskjutningen av den svarta, obeväpnad 18-åringen Michael Brown.

Händelsen i augusti var en av flera dödsskjutningar i USA som ledde till landsomfattande protester mot vad många ser som polisens övervåld mot svarta.

Rasistiska mejl

Justitiedepartementets utredning stärker den bilden. I rapporten konstateras att 93 procent av alla som grips i Ferguson är svarta, trots att dessa bara utgör 67 procent av befolkningen, uppger en källa med insyn i departementets analys för Reuters.

I de fall där poliser använt våld är det nästan alltid mot svarta, och alla som blivit bitna av polishundar har varit svarta. Utredarna har också hittat flera exempel på rasistiska kommentarer av poliser, bland annat i mejl.

Departementet kommer att använda rapporten för att antingen förhandla med polismyndigheterna i Ferguson om frivilliga åtgärder, eller för en stämning i syfte att tvinga fram reformer.

”Inte förvånad”

Tidigare federala utredningar i liknande fall har till exempel resulterat i att polisen tvingats rapportera statistik till departementet och tillåta federala övervakare att få insyn.

Även om slutsatserna stöder uppfattningen att det finns ett mönster av rasdiskriminering hos polisen i Ferguson, så bidrar de inte till att återupprätta förtroendet för polisen bland medborgarna. Ilskan blev stor när en åtalsjury beslöt att inte väcka åtal mot polisen som sköt ihjäl 18-årige Michael Brown.

Medborgarrättsadvokaten Jerryl Christmas säger att han inte förvånas över slutsatserna i rapporten, och hoppas att de leder till att polischefen Tom Jackson får sparken.

– Vi visste alla att detta pågick. Problemet är att ingen åtalas, ingen har fått sluta, säger Christmas till Reuters.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Dödade tonåringen i Ferguson

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade tonåringen i Ferguson

Michael Brown

USA

Ferguson

Rasism