Grannen: De verkade kära

PARIS/STOCKHOLM. Amedy Coulibaly, 32, sköts ihjäl när säkerhetsstyrkorna fritog hans gisslan i den judiska matbutiken.

Nu är hans fru Hayat Boumeddiene, 26, efterlyst, misstänkt för medhjälp.

Aftonbladet har mött Fatima som känt paret i flera år.

– De verkade väldigt kära i varandra. Jag är både förbannad och förvånad, säger hon.

Det gigantiska huskomplexet La Grande Borne i Grigny utanför Paris hyser 16 000 personer. Det var just här de omskrivna upploppen ägde rum för tio år sedan. Femvåningshusen ringlar sig som ormar och på de halvomslutna innegårdarna som bildas av ormarnas krumbukter står ungdomar och pratar.

De pratar om att återupprepa upploppen.

– Nu är det krig, säger de.

”Var i min lägenhet”

Här bodde Amedy Coulibaly, som i går tog gisslan i en judisk affär i Paris innan han sköts till döds, samtidigt som flera i gisslan dog.

Strax efteråt gjorde den franska polisen tillslag i Grigny utanför Paris där han bodde. De ska ha slagit in dörren till lägenheten där han levde med Hayat Boumeddie, kvinnan som polisen nu jagar.

De ska också ha gripit hans mamma och systrar. I svenska medier beskrivs hon som flickvännen, men paret är gift enligt muslimsk sed, enligt Fatima som bor i grannskapet.

– De har varit i min lägenhet och flera andra här på gården. Poliserna var väldig aggressiva och såg skräckinjagande ut i sina svarta kläder, berättar Fatima, som egentligen heter något annat.

Amedy, eller Doly som han kallades bland grannarna, är välkänd i området. 

Var stökig som ung

Han sålde droger och var allmänt stökig som ung. 2005-2006 satt han i fängelset Fleury Merogis, enligt uppgift dömd för rån, där han ska ha lärt känna Chérif Kouachi. Det var också där han blev bekant med några jihadister.  Fängelsevistelsen beskrivs som starten på Amedys radikalisering.

2010 dömdes han för ett misslyckat fritagningsförsök av terroristen Smain Ali Belkacem. Även Chérif Kouachi fanns med i den utredningen, men han fälldes aldrig.

Den Amedy Fatima lärde känna när hon flyttade till området för tio år sedan var raka motsatsen till en ligist.

– Han var mycket trevlig, brukade alltid hälsa. Man kunde alltid be honom om hjälp. Han var en sådan man lånade salt av, berättar hon.

Han och Hayat Boumeddien ska ha varit gifta i några år.

– Den bilden som polisen skickade ut måste vara gammal, för nu täcker hon sitt hår. Hon är en tyst, blyg liten tjej. Men de verkade väldigt kära i varandra, säger Fatima.

De var religiösa

Hon beskriver grannparet som väldigt snälla och hövliga, men tillbakadragna. Båda var religiösa. Amedy Coulibal brukade gå till moskén varje fredag, ibland brukade han ha på sig traditionella kläder, som den klänningliknade jalabiya.

– Men har var aldrig en sådan person som predikade eller talade om för andra hur de ska leva.

Enligt Fatima har "alla" i grannskapet vetat om att Amedy har varit i Jemen.

Även Chérif Kouachi ska ha varit där. Enligt vissa uppgifter ska även Hayat Boumeddien fått träning i en jihadist-läger i Cantal i centrala Frankrike, någonting Fatima inte känner till.

– Jag känner till att det är allt fler tjejer som går in i det här.

Hayat Boumeddiene jagas i dag, som den enda av de fyra terrormisstänkta som fortfarande överlevt. I fjol ska hon ha haft över 500 telefonsamtal med en av bröderna Kouachis fruar.

Hon ska ha intervjuats av antiterrorpolis 2010, samma år som hon inledde förhållandet med sin man.

”Riskerar få skulden”

Men Fatima hade ingen aning om att hennes granne är inblandad i gisslandramat som kostat flera människor livet. Hon blev chockad när hon såg polisens bilder på grannparet.

– Jag blev både förvånad och förbannad för att han gjorde det han gjorde. Man ska aldrig någonsin döda andra människor. Ingen förtjänar att dö. Jag brukar säga att man ska möta hat med vänlighet. Nu risker alla andra muslimer att få skulden för det här.

Samtidigt säger Fatima att hon på något sätt kan förstå hatet hos ungdomarna i Grande Borne, särskilt hos de trasiga, som de föräldralösa fosterhemsbröderna Kouachi, När man är tom, inte har något att förlora och möts av hat är det lätt att sugas upp av fundamentalister, resonerar hon.

Hon har hört att invandrare behandlas med respekt i Sverige.

”Vill hämnas”

– Här möts vi av rasism varje dag. Polisen är alltid väldigt hårda här ute. I dag behandlade de oss alla som terrorister, och grep massa folk bara för att de kände paret. Vissa säger att det som hänt i Paris nu sedan den 7 januari har dödat 15-20 personer. Det blir en världsnyhet och folk sörjer överallt. Samtidigt dör tusentals i Palestina, och det har pågått i 60 år, men om det skrivs det bara notiser.

Fatima är rädd för att hennes identitet ska avslöjas.

– Det är många på gården som har kalachnikovs. De är så lätta att få tag på, kostar bara 100 euros.

Efter polistillslaget i området gick hon ner på området och hörde ungdomarna prata om det kommer bli kravaller i stadsdelen. Till Fatima har ungdomarna sagt att de vill hämnas det sätt som polisen har skött det här. Flera är upprörda och förbannade.

– Det här är bara så fruktansvärt och jag är orolig att det bara kan bli värre. Jag vet inte vad som kommer att hända nu, berättar Fatima.

Publisert: