Terrordådet i Paris (januari 2015)

Terrorbrödernas mentor arbetade på Paris-sjukhus

Av: 

John Granlund

NYHETER

Farid Benyettou, 32, tros ha varit andlig ledare åt terroristerna som attackerade Charlie Hebdo.

Nu avslöjas att han arbetade på sjukhuset där offren togs om hand.

De fasansfulla terrordåden i Frankrike dödade totalt 17 personer. Flera personer skadades och somliga vårdas fortfarande på sjukhus.

Nu avslöjas att bröderna Kouachis andlige ledare, Farid Benyettou, arbetade på ett av sjukhusen i Paris som vårdade terroroffren, rapporterar AP. Mannen arbetade som sjukskötarpraktikant på Pitie-Salpetriere-sjukhusets akutmottagning.

Dömdes för terrorbrott

Daily Mail uppger att mannen tidigare var ledare för en jihadistisk cell i Paris 19:e arrondissement som kallas Buttes Chaumont-nätverket. Han ska ha predikat en radikal form av islam och uppmanat sina anhängare att göra jihad i Irak.

Bland personerna som Farid Benyettou radikaliserade ska bröderna Koucahi ha funnits som han lärde känna redan i början av 2000-talet.

2005 åtalades Benyettou för ”kriminellt samröre med terroristverksamhet” och tillsammans med Cherif Kouachi dömdes han till sex år i fängelse.

”Såg sanningen”

I förhör berättade Cherif Kouachi 2005 att han undervisats i korankurser av sin mentor och att ”verkligen kände att han såg sanningen” när den andlige ledaren talade, skriver Daily Mail.

Benyettou frigavs från fängelse 2011 och påbörjade sin sjukskötarutbildning ett år senare.

Mannen ska ha arbetat på sjukhuset sedan i december och hans bakgrund ska ha varit känd för sjukhusledningen, uppger AP. Som en säkerhetsåtgärd ska han ha tagits ur tjänst efter terrorattackerna och enligt en talesperson för sjukhusen i Paris, Clemence Remy, var han aldrig i kontakt med något av offren i terrorattackerna eller deras anhöriga.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Charlie Hebdo

Paris