Fackliga kravet på Jan Björklund

1 av 2 | Foto: FREDRIK LERNERYD
Eva-Lis Sirén postar kravbrevet till FP.

avPär Karlsson

NYHETER

I dag samlas regeringens ministrar för budgetförhandlingar på Harpsund.

Inför mötet sätter Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén press på FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund.

– Nu gäller det att han lyckas övertyga övriga Alliansen om lärarsatsningar som matchar de som S och MP föreslagit, säger hon.

I dag träffas regeringens ministrar på Harpsund för att förhandla om nästa års statsbudget och det gemensamma valmanifest som presenteras inom kort. Redan i går anlände de fyra alliansledarna med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen till sommaresidenset för förhandlingar. Med var också finansminister Anders Borg (M).

Ett av de områden dit regeringen redan utlovat satsningar på är skolan.

Ilsknade till

Inför helgen har FP-ledaren och utbildningsminister Jan Björklund (FP) hamnat i bråk med Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. När det gäller om det är vettigt att införa betyg i fjärde klass går åsikterna nämligen isär. Medan regeringen tycker det är en bra idé menar facket att det inte är en väg framåt.

Det fick Björklund att anklaga Lärarförbundet att vara fackförbund som ofta intar en vänsterposition. Anklagelsen fick Eva-Lis Sirén att ilskna till.

– Vi är i gott sällskap med Lärarnas Riksförbund och friskolejätten Academedia i den här frågan. Han kan väl knappast mena på allvar att alla vi tre är kryptokommunister, säger hon.

Statliga satsningar

Men inför regeringens möte på Harpsund säger nu Lärarförbundet att de vill gjuta olja på vågorna. Därför har Eva-Lis Sirén skrivit ett brev till utbildningsministern.

– Nu råkade jag visserligen ut för ett ovanligt oförskämt påhopp från Jan Björklund häromdagen. Men jag har bestämt mig för att vi nog är större än så. Vi sätter oss över det här och nu skickar jag ett brev för att heja på honom i förhandlingarna med den övriga Alliansen.

I veckan har både Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterat vallöften som rör statliga satsningar på höjda lärarlöner. Nu hoppas Sirén att Björklund lyckas få igenom liknande satsningar under helgen.

”Saknat sista steget”

– Nu gäller det att han klarar av att matcha Socialdemokraternas lärarlönesatsning på 2,5 miljard. Och även det vi fått presenterat efter det, att Miljöpartiet vill lägga 3,75 miljarder. Det gäller att han övertygar sina Allianskollegor om det, säger hon.

Hon menar att regeringens satsningar på karriärstjänster inom läraryrket är bra. Men Sirén menar också att det måste till statliga pengar till ett lönelyft.

– Jag har saknat det här sista steget, som handlar om insikten om att vi kommer att sakna nästan 50 000 lärare inom mindre än sex år. Vi kommer inte att klara det här om inte partierna inser allvaret. Här finns det läge för blocköverskridande överenskommelser, säger hon.

”Vända ett tufft läge”

Dessutom menar hon att det är av stor vikt att de fristående skolorna och kommunerna gör sitt.

– Vi måste ge minst en procent mer till lärarna undermånga år framöver. Då kanske vi kan vända ett tufft läge.

Brevet som Sirén skrivit kommer att överlämnas till Jan Björklund.

ARTIKELN HANDLAR OM