Hushållsnära tjänster

Används mest av invånare på Lidingö

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Från 120 miljoner år 2007 till 2,5 miljarder förra året.

Rut-utbetalningarna har skjutit i väg som en raket.

Men den politiska striden om ­avdraget hårdnar.

Avdraget används av över en halv miljon personer över hela landet. Mest pengar per invånare spenderades i kommuner som Danderyd och Lidingö - om man inte räknar Gotland. Där gjorde varje invånare avdrag på 13 714 kronor förra året.

Branschen är stor. Det finns 17 000 utförare som erbjuder hushållsnära tjänster. De femtio största företagen står för en fjärdedel av marknaden.

Kritisk till vinstuttagen

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill helst riva upp rut och lägga pengarna på kommunal hemtjänst. Han är kritisk till vinstuttagen i branschen.

– Det är indirekt skattebetalarna som är med och möjliggör att de t­jänar så mycket pengar, säger han.

Han vänder sig också mot villkoren för de anställda.

– Även om Hemfrid har kollektivavtal är det vanligt att företagen inte har det, med otrygga anställningsförhållanden och få heltidstjänster.

Men kan man rycka undan benen för en bransch så där?

– Branschen kommer att finnas kvar. Företagen gör inte bara rut-uppdrag. Välskötta företag kommer ­hitta nya uppdrag och många kommer att vilja köpa tjänsterna. Men det är ­viktigt med bra företag, säger Jonas Sjöstedt.

Avböjer kommentar

Aftonbladet har sökt näringsminister Annie Lööf, en varm anhängare av rut. Hon har avböjt att kommentera men hälsar via sin pressekreterare att rut-reformen ger ett ­positivt netto för staten och är självfinansierande. ­Både rut och rot medverkar till att förvandla svarta branscher till vita, ­enligt Centerpartiet.

– SCB:s undersökning visar att sju av tio som använder avdraget tjänar under 32 000 och har helt normala ­intäkter. Dessutom är det spritt i hela landet, säger pressekretare­ ­Oskar Sundevall.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hushållsnära tjänster

Jonas Sjöstedt