Trumps svärson mister position

1 av 2

avTT-Reuters

NYHETER

President Donald Trumps svärson Jared Kushner har inte längre tillgång till de allra hemligaste underrättelserapporterna, uppger två olika källor för Reuters.

Kushner får inte längre ta del av presidentens dagliga information (Daily Brief) eftersom Vita huset har stramat upp reglerna för sekretess.

Kushner, en av Trumps närmaste förtrogna, har haft en tillfällig säkerhetsklassning under det senaste året. Trots det har han ändå haft tillgång till alla topphemliga uppgifter som når presidenten, enligt amerikanska medier.

En tredje källa uppger för Reuters att biträdande justitieminister Rod Rosenstein nyligen lämnat information som gjort att behandlingen av Kushners ansökan om säkerhetsklassning har försenats ytterligare.

Vita husets stabschef John Kelly ska enligt The New York Times i förra veckan ha satt igång en översyn av säkerhetsklassningen efter avslöjandet att stabssekreteraren Rob Porters ansökan försenats i ett år på grund av anklagelser om hustrumisshandel.

I en promemoria till personalen i Vita huset ska Kelly ha meddelat att tillgången till hemliga uppgifter kommer att begränsas för dem som inte fått en permanent säkerhetsklassning.

När Donald Trump på en pressträff i fredags fick frågor om Kushners säkerhetsklassning så hänvisade han till Kelly. Trump berömde samtidigt Kushner och sade att han har blivit orättvist behandlad.

Här är tre tillfällen då Trump visat missnöje över sina egna 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM