Inlåsta barnen i Bromölla

”Vi har velat hålla oss borta från vår far”

Av: 

Staffan Lindberg

NYHETER

Hennes mamma greps av polisen – och anklagades för att ha låst in sina egna barn i åratal.

Nu ger dottern för första gången sin version.

– Vi har hållit oss undan från min far, säger hon.

Natten till förra torsdagen greps en 59-åriga kvinna i Bromölla. Kvinnan misstänktes ha hållit sina tre döttrar inlåsta i flera år. Gripandet väckte stor uppmärksamhet trots att kvinnan redan på fredagen försattes på fri fot.

Nu väljer en av döttrarna, en i dag 25-årig kvinna, att berätta sin version för Aftonbladet.

– Det har varit så många felaktigheter i medierna, säger dottern.

Hon är lugn på rösten. Men anklagelserna mot mamman har satt djupa spår.

Omskakande vecka

– Mamma har anklagats för hemska brott. De har varit omtumlande och jag och min lillasyster är väldigt trötta. Men det var en lättnad när mamma släpptes fri.

Den 59-åriga kvinnan och hennes barn har under en lång tid flyttat runt mellan olika adresser. Oftast har mamman och döttrarna varit folkbokförda på en plats, men bott på en annan.

Enligt dottern beror deras levnadssätt på fadern.

– Vår situation har ibland krävt att vi har tänkt på säkerheten och vidtagit åtgärder. Som att vi gått ut två och två, till exempel. Orsaken är att vi har velat hålla oss borta och trygga från vår far.

Varför då?

– Han har gjort oss illa.

Reste till Australien

Hennes föräldrar separerade i början av 1990-talet. Den första tiden bodde mamman och döttrarna i Stockholm.

– Min mamma har hela tiden haft ensam vårdnad. Men vår far respekterade inte vår önskan om att bli lämnade i fred, säger dottern. Det var därför vi tvingades välja det här levnadssättet.

Enligt dottern ansökte pappan om umgängesrätt när hon gick i femman, vilket mamman motsatte sig. När fallet skulle upp i domstol hade mamman och döttrarna rest till Australien.

– Mamma hade planerat att vi skulle åka till hennes vänner där redan innan och när rättegången kom valde hon att åka i alla fall. I tidningarna har det stått att det var hennes advokat som gav henne rådet, men det stämmer inte. Det var helt hennes eget beslut.

Det har gått många år. Känner ni er fortfarande otrygga?

– Ja, det här är fortfarande en skräck för oss. Vi upplever att han inte har släppt taget om oss.

Vill inte ha kontakt

Pappan har i tidningsintervjuer sagt att han letat efter sina barn i 17 år och uttryckt förhoppningar om att återknyta kontakten. Något dottern menar inte stämmer.

– Han har hela tiden vetat var vi har varit skrivna och har skickat julkort och gratulationskort. Men vi vill inte ha någon kontakt. Om vi hade velat det hade vi tagit kontakt för länge sedan.

Mamman och döttrarna har i vissa fall också behövt flytta på grund av hälsoskäl, enligt 25-åringen. Mamman och hennes äldsta dotter är båda svårt astmasjuka.

”Har varit en chock”

Hur mår din mamma i dag?

– Hon har velat skydda sin barn, men målas ut som en grotesk människa. Det har varit en chock. Och astman har blivit värre. Det viktiga nu är att hon tar det lugnt. Min storasyster tar hand om henne.

Var befinner ni er nu?

– Jag och min lillasyster är på ett ställe och min mamma och min storasyster på ett annat.

Vad är skälet till att ni inte är tillsammans?

– Det är inget märkvärdigt, ingen konflikt. Det har varit jobbigt att vara hemma, det har stått reportrar utanför dörren.

Den senaste veckan har det rapporterats att döttrarna inte skulle ha gått i skolan. Något som är helt fel, enligt 25-åringen.

Har studerat

– Jag har gått hela grundskolan och nästan hela gymnasiet. Men på grund av vår situation har mycket fått ske på distans.

Hur har ni försörjt er?

– Min storasyster har haft förtidspension. Och jag har jobbat en del hemifrån vid sidan av mina studier.

Den 25-åriga kvinnan säger att hon inte har hållit sig hemma hela tiden. Bland annat har hon och storasystern rest runt i Sverige och gått olika konstkurser.

– De senaste tiden har jag fokuserat på mitt tecknande. Men jag skulle vilja ta upp mina gymnasiestudier igen.

Under fredagen ska åklagare Pär Andersson ta ställning till om förundersökningen mot den 59-åriga kvinnan läggs ner eller inte.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inlåsta barnen i Bromölla

Bromölla