IS gisslan

IS förstör ovärderliga kulturskatter i Mosul

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Islamiska staten har förstört ovärderliga skulpturer på ett museum i den irakiska staden Mosul.

En 3 000 år gammal assyrisk staty omintetgjordes med en slagborr.

Terrorsekten menar att objekten uppmanar till avgudadyrkan.

Mosul i norra Irak är den största staden som terrorsekten Islamiska staten kontrollerar. På bilder och i ett filmklipp som IS släppt via ett twitterkonto ses hur ett antal män har sönder statyer och andra föremål med hjälp av släggor och en kraftig borr, inne på Nineveh-museumet i staden, skriver Daily Mail.

Ett av föremålen som förstördes var en omrking 3 000 år gammal staty föreställande en bevingad tjur – en assyrisk gudom.

IS menar att tjuren och de andra statyerna förespråkade avgudadyrkan och därför förstördes.

– Profeten har beordrat oss att göra oss av med statyerna och relikerna. Hans följeslagare gjorde på samma sätt när de erövrade länder efter honom, säger en man i det publicerade videoklippet.

Bombade biblioteket

IS invaderade och tog över Mosul i juni förra året. De har sedan dess förstört ett flertal helgedomar eftersom IS anser att de är symboler för kätteri. Bland de förstörda helgedomarna finns bland annat flera muslimska.

Förutom att ha förstört föremål tros stridande tillhörande terrorsekten också sålt konstverk svart för att finansiera organisationen.

För några dagar sedan blev det också känt att IS sprängt Mosuls allmänna bibliotek. Invånare i staden kunde inte annat än se på när över 8 000 sällsynta böcker och manuskript brann upp.

– IS-stridande bombade Mosuls allmänna bibliotek. De använde sig av improviserade bomber, säger bibliotekschefen Ghanim al-Ta'an, rapporterar The Fiscal Times.

Bland de förstörda föremålen tros en samling med irakiska nyhetstidningar från 1900-talets början och framåt finnas, liksom kartor och böcker från det Osmanska riket.

Förbjudna räddningsaktioner

Sedan IS växt allt mer har man allt mer förstört föremål och symboler i samhället som de inte anser ligger i linje med den extrema tolkning av islam som de lever efter.

I Mosul lyckades boende i Mosul rädda undan många föremål från bland annat biblioteket när amerikanska trupper invaderade landet för att störta Saddam Hussein, 2003. Islamiska staten har utfärdat dödsstraff för personer som försöker föra bort föremål som de anser är förbjudna och ska förstöras.

Planerar stor våroffensiv

Irak och USA planerar att i vår inleda en kraftig offensiv för att ta tillbaka Mosul. 25 000 soldater ska ingå i attacken, bland annat från den irakiska armén och tre brigader med kurdiska peshmergasoldater.

USA kommer att bidra med utbildning och ska inte delta i själva attacken. Däremot kan det bli aktuellt att vara på plats för att ge eldledning åt flyg och artilleri.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IS gisslan

IS/Daesh (Islamiska staten)

Peshmerga

Irak