Nyheter

16 anhållna efter dödsskjutning

Av: 

Niklas Eriksson

Ida Gustafsson

Mathias Asplund

NYHETER

En ung man sköts ihjäl i Skäggetorp i Linköping i natt och ytterligare en skottskadades.

16 personer greps av polisen efter skotten och de sitter nu anhållna.

– Vi känner till dem från den så kallade gängmiljön sedan tidigare, säger Thomas Agnevik från polisen i Östergötland.

Det var i går kväll vid 23.29 som polisen larmades till Nygårdsskolan i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

– Vi får ett samtal om skottlossning. I närheten påträffas en person avliden och en annan skadad, säger Joakim Stenman.

Han berättar att de är på plats bara minuter senare och först hittade den döde.

– Först påträffas en livlös man som är avliden på platsen och sedan hittas den skadade som är förd till sjukhus, säger Joakim Stenman.

Gripit 16 personer

Han berättar att det rör sig om unga män, i 20-30-årsåldern. Den döde är en 18-årig man hemmahörande i Linköping och enligt polisen är den skadade en 29-årig man.

Under natten har polisen även gripit 16 män som är länkade till skottlossningen. Männen anhölls på förmiddagen, åtta av dem för medhjälp till mord och åtta av dem för försök till mord.

– De greps i anslutning till brottsplatsen, ganska nära i ungefär samma område som vi förmodar att brottet skedde. Vi har en plats mellan Skäggetorp centrum och Nygårdsskolan som vi betraktar som brottsplats. Och det var i samma del av Skäggetorp som de här personerna greps, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland till Aftonbladet.

Kopplingar till gängkriminalitet

I samband med att de 16 männen, som är mellan 21 och 35 år greps, befann sig ett 20-tal poliser på platsen.

– Det här var inte på något sätt väntat. Utan att vi hade så mycket resurser beror på att vi hade kvällspersonal som var kvar och fick fortsätta jobba under natten, säger Thomas Agnevik.

I natt uppgav polisen att det finns saker i utredningen som talar för en gänguppgörelse, en bild som bekräftas under morgonen.

– Vi vet att de har kopplingar till tidigare kriminalitet, vi känner till dem från den så kallade gängmiljön sedan tidigare. Men vem som tillhör vad eller vad gängen heter vet inte jag. Det är kriminella personer som förekommer i ärenden som rör grov brottslighet och i gängmiljön, säger Agnevik.

Skottskadad misstänkt

En av de gripna är den skottskadade 29-åringen som skrivits ut från sjukhuset.

– Han är även målsägare eftersom han blivit skjuten, säger Agnevik.

Under natten genomsöktes platsen med bland annat hundpatruller och polisens arbete på brottsplatsen fortsätter under dagen.

– Vi arbetar med den kriminaltekniska undersökningen, vi går igenom och säkrar alla bevis. Vi håller även förhör med vittnen och de gripna. När vi hört de gripna kommer vi föredra ärendet för åklagaren som får fatta beslut om fortsatt handling, säger Agnevik.

Hylsor hittade

Enligt uppgift till Aftonbladet har två personer på vespa öppnat eld mot andra som befann sig på skolgården. När elden besvarats ska föraren av vespan ha träffats av flera skott.

På platsen har polisen hittat ett flertal hylsor.

Aftonbladet har tidigare berättat om att Linköping den senaste tiden har drabbats av ett våldsamt gängkrig mellan de kriminella nätverken Black Cobra och det så kallade Bergagänget. En maktkamp som lokaltidningen Corren har granskat i flera artiklar.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Interaktiv karta - hitta.se
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter