Två träffade av blixten

1 av 45 | Foto: Två personer träffades av blixten i Gustavsberg på onsdagen.
NYHETER

Två män träffades av blixten i Gustavsberg.

De arbetade på ett stenbrott och hade precis lämna sina maskiner för att reparera en stenkross – när blixten slog ner.

Männen fördes till sjukhus med ambulans och ska må bra efter omständigheterna.

Klockan var 12.47 på onsdagen när SOS Alarm fick larm om att två personer har träffats av blixten i Gustavsberg öster om centrala Stockholm.

– Personerna har förts till sjukhus. Vi vet inget mer, sa Brigitte Hwatz, operativ passledare vid SOS Alarm direkt efter olyckan.

De två männen arbetade på ett stenbrott på industriområdet Eko-backen som är beläget bakom Coop Forum i Gustavsberg. De satt i varsin maskin men var tvungna att gå ut för att reparera en stenkross som hade gått sönder.

"Helt utan förvarning"

Då slog blixten till.

– Blixten slog ner helt utan förvarning. Det hade inte ens börjat regna än och det mullrade bara lite på håll, säger Mikael Haddleton, vd för byggföretaget där arbetarna jobbar.

Räddningstjänst larmades snabbt till platsen och de båda männen transporterades till Södersjukhuset med ambulans.

Enligt Mikael Graffman, chef för ABT bolagen, som sköter huvudarbetet vid industriområdet, var männen vid medvetande när de fördes i väg med ambulans.

– De kunde gå själva in i ambulansen. En av personerna ska ha klagat på strålande smärta i ryggen, säger han till Aftonbladet.

Direkt efter olyckan stängde byggföretaget ner sin verksamhet och skickade hem alla anställda.

Är chockade

– Vi är naturligtvis i chock. Nu gör vi allt för att ta hand om de skadade och deras anhöriga, säger Mikael Haddleton.

De två personerna som träffades av blixten är i 30- och 40-årsåldern. En är hemmahörande i Stockholm, men varifrån den andra kommer är oklart.

Vid 18-tiden på onsdageftermiddagen berättade Mikael Graffman att båda männen hade hört av sig – och att läget var stabilt.

– De har gått igenom EKG tester och det ser bra ut. De kommer dock vara kvar över natten för att observeras för säkerhetskull. De har så klart blivit chockade av händelsen, säger han.

”Blev svart – sen small det”

Åska och hällregn har under dagen rasat över delar av Sverige.

Ovädret gjorde att Gotland drabbades av regnkaos – och flera tusen hushåll förlorade strömmen.

– Det gick väldigt fort. Det blev svart och sen small det. På bara ett par minuter kom det både hällregn och åska, säger visbybon Daniel Gustavsson.

Det häftiga regnet gjorde att delar av ön, främst kring Visbyhamn, översvämmades. På bilder syntes det hur bilar hade problem att köra på de vattenfyllda vägarna.

Även 6 000 hushåll förlorade strömmen på grund av kaosovädret.

– Det var som värst vid elvatiden. Men nu när det bara cirka 100 hushåll som inte har fått tillbaka strömmen, sa Björn Axelsson, nätchef på Gotlands Energi.

Ovädret drar vidare

Nu drar kaosovädret fram i andra delar av landet.

– Det rör sig norrut. Det kommer att nå Stockholms län, Uppsala län och även Södermanlands län under eftermiddagen, säger Marcus Sjöstedt.

Enligt SMHI har ovädret redan börjat blomma upp i mellersta Sverige – men det kommer att bli värre närmare kvällen.

– Det är risk för en del kraftiga regn och åskskurar. Om det börjar åska kraftigt är det bra om folk håller sig borta från större ytor och ser till att inte vara ute på sjön, säger Marcus Sjöstedt.