Arton Qupeva jagas av polis – på rymmen i två år

Publicerad:
Uppdaterad:

Arton Qupeva har lyckats hålla sig undan rättvisan i snart två år. Och jakten efter 29-åringen fortsätter. Nu går polisen ut i ”Brottscentralen” och vill komma i kontakt med vitten som vet var mannen kan befinna sig.

– Det finns ingen preskriptionstid när det gäller mordförsök och han kommer inte undan, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Det var sommaren 2011, som Arton Qupeva och hans kumpan ska ha skjutit mot Bandidosmedlemmar, utanför en klubblokal i Helsingborg. Efter skottlossningen tog flera medlemmar upp jakten efter Qupeva och hans medhjälpare, som flydde på en motorcykel. Men männen lyckades fly.

– Den 29-årige mannen är internationellt efterlyst och vi kommer att fortsätta leta efter honom, säger Kjell Lindgren.

Vapnet hittades i skogsdunge

Efter attentatet greps Landskronabon och en 22-årig man misstänkta för mordförsök. Det aktuella vapnet hittades senare av förbipasserande i en skogsdunge. Både Qupeva och 22-åringen greps och släpptes i omgångar, medan en utredning mot dem pågick.

– I dag har vi en klar utredning, där finns en teknisk bevisning. Nu väntar vi bara på ett gripande. Sedan är det upp till tingsrätten att avgöra, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Befinner sig i Kosovo

Den första mars 2013 försvann 29-åringen. Och spåren efter honom slutade i södra Sverige. Den 22-åringe mannen åtalades förra året för mordförsök men friades i brist på bevis. Polisen tror att Qupeva gömmer sig i Kosovo, där han ursprungligen kommer ifrån.

– Han har ett medborgarskap i Kosovo och eftersom att det inte finns något utlämningsavtal med Sverige kan vi inte göra något, säger Kjell Lindgren.

Arton Qupeva, är fortfarande internationellt efterlyst. För två veckors sedan omhäktades han i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Det kan inte vara roligt att vara fast i ett land, vi kommer att vänta på honom, säger Kjell Lindgren. 

Vet du var 29-åringen befinner sig? Ring polisen 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se

Valentina Xhaferi

Publicerad: