Terrordåden i Köpenhamn

Dan, 37, och Finn, 55, dödades i attentaten

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Två män föll offer för attentatet i Köpenhamn.

Dokumentärfilmaren Finn Nørgaard, 55, och Dan Uzan, 37, var båda civila som befann sig mellan attentatsmannen och hans tänkta offer.

– Dan och hans familj har betalat ett orimligt högt pris, säger Dan Rosenberg Asmussen och menar att Dan Uzan kan ha avstyrt en massaker.

Två poliser fanns på plats utanför synagogan där en ung flicka firade sin bat mitzva, den judiska konfirmationen.

Men festligheterna slutade i tragedi.

Tillsammans med poliserna fanns även 37-årige Dan Uzan – som kan ha satt livet till för att avstyra en massaker i synagogan.

Han höll nämligen vakt utanför när den misstänkte terroristen vid 01-tiden under natten mot söndagen kom dit. Den numera avlidne attentatsmannen ska ha öppnat eld och Uzan träffades enligt uppgifter i huvudet av skotten.

Kan ha förhindrat massaker

Dan Rosenberg Asmussen är ledare för det judiska samfund där bat mitzvan ägde rum.

– Dan och hans familj har betalat ett orimligt högt pris. Vi är tacksamma för de som gör allt de kan för att vi ska kunna genomföra våra judiska traditioner. Sådan var Dan. Många människor ska vara tacksamma för att han stod där i natt, säger Dan Rosenberg Asmussen till Berlingske Tidene.

Han säger även att det judiska samfundet är i sorg och räds tanken på vad som hade hänt om terroristen kommit in i synagogan där drygt 80 personer hade samlats, bland dem många barn.

– Jag har nästan inte ord för det. Vi är djupt berörda allihopa. Det kunde ha utvecklats till en massaker. Det är vår värsta mardröm och det är precis något sådant vi fruktar.

Drygt nio timmar tidigare hade det första attentatet genomförts – där av allt att döma svenske Lars Vilks var en av måltavlorna.

Utanför kulturhuset Kruttunnan fanns 55-årige filmregissören Finn Nørgaard.

Kärleksfull och intelligent

När kulorna började vina stod han rakt i skottelden – och ska enligt vittnen ha träffats i bröstet och överkroppen. Vittnen har beskrivit mordet som en ren avrättning.

Tidningen Extra Bladet har talat med vänner till regissören som beskriver honom som spirutell och levnadsglad. En nära vän, psykologen Majken Matzau berättar:

– Finn var ett original: En helt otroligt godhjärtad och kreativ personen – dedikerad och fantastisk. Han har gjort många ganska speciella dokumentärfilmer.

En annan vän, Malene Trock Hempler, ger en liknande beskrivning:

– Jag är så ledsen. Det går inte att förstå. Finn var en sådan generös, hjärtlig, raffinerad och intelligent människa. Han kämpade för kärleken, och hade en nyanserad inställning och tänkte aldrig ”vi eller dem”. Han var en fin och kärleksfull person, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

Köpenhamn