Massavrättningar visas av Isis

avUlrica Andersson

1 av 9 | Foto: AFP
Männen radas upp och tvingas under förnedrande former gå mot avrättningsplatsen.

De irakiska männen radas upp för att dö.

Tungt beväpnade terrorister står intill de chanslösa fångarna.

Terrororganisationen Isis, som uppmärksammats för sin psykologiska krigföring, har publicerat bilder av vad som ser ut att vara massavrättningar av irakiska soldater.

Läget i Irak har trappats upp och Isis har intagit två större städer.

I en provins norr om huvudstaden har irakiska regeringens soldater tillfångatagits – och avrättats. I alla fall om man ska tro de bilder som publicerats av terroristerna själva, enligt nyhetsbyrån AP.

Soldaterna ska ha lastats på flak under vapenhot innan de tvingats ligga på mage med armarna bakbundna i ett grunt dike.

I ett kulregn från automatvapen skjuts de sedan ihjäl, skriver australiska Sydney Morning Herald.

De sista bilderna visar männen ihjälskjutna och indränkta i sitt eget blod.

Civila kläder över uniformen

De flesta männen är civilt klädda men en del har soldatuniformer under. Ett tecken på att de kan ha försökt kamouflera sig under flykt när Isis tog över, skriver AP.

Avrättningen tros vara en hämnd för att Isis-befälhavaren Abdul-Rahman al-Beilawy dödades. Det skedde kort tid innan terrororganisationen tog över både Mosul och Tikrit, enligt AP.

Att det rör sig om verkliga avrättningar hävdar Iraks främste militära talesperson, Qassim al-Moussawi. Han har sagt sig vara medveten om att det sker liknande massavrättningar i områden där Isis tagit över, uppger AP.

Bilderna har inte verifierats av någon människorättsorganisation. Det har inte heller Isis påstående under lördagen om att de dödat 1 700 soldater, enligt Sydney Morning Herald.

Rebellkällor, som inte tillhör Isis, har sagt till BBC att 1 000 personer från Speicher-basen tros ha avrättats. Terroristerna ska ha delat upp männen i å ena sidan vanliga värnpliktiga, som släppts fria, å andra sidan frivilliga och soldater ur regeringens elitförband, som var dödsdömda.

"En del av deras strategi"

I fredags publicerade Isis en bild med texten "Det här är vår fotboll. Den är gjord av hud. #WorldCup" på Twitter. Till den fanns en länk till ett videoklipp där en polis halshuggs.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är skrämselmetoden vanlig.

– Jag följer Isis på Twitter och tittar på vad de lägger ut. Det här är inte ovanligt. En eller två gånger om dagen dyker det upp någon halshuggningsbild. Det är en del av deras strategi: att genom psykologisk krigsföring sprida fruktan, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Twitter för en kamp mot Isis sedan snart en vecka och har stängt ner ett flertal av deras konton, skriver Sydney Morning Herald.

Bilderna och våldsbudskapen som läggs ut strider mot Twitters egna policy och andra användare kan anmäla olämpligt material.

Samtidigt ska irakiska kommunikationsministeriet ha stängt ner Facebook, Twitter och Youtube i Bagdad och andra områden. Syftet är uppenbarligen att stoppa Isis från att ägna sig åt skrämseltaktiken, enligt Sydney Morning Herald.

I höstas användes Twitter av terrorister efter attentatet mot ett köpcentrum i Nairobi. Även då fördes en kamp mot terroristerna genom att fortlöpande stänga ner deras konton.