Nya lagen: Så vill de stoppa taxiskojarna

avErik Wiman, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringen till attack mot galna priser
Ministern: Det här är ett stort problem

1 av 3

Friåkare skinnar taxi­resenärer på hutlösa ­belopp i Stockholm.

Nu vill regeringen ­stoppa taxiskojarna.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja ett nytt lagförslag.

– Utgångspunkten är att som kund måste du kunna känna dig trygg att du inte blir lurad, säger infrastrukturminister ­Catharina ­Elmsäter-Svärd. 

I förra veckan konfronterade Aftonbladet taxiförare som skinnar resenärer på hutlösa belopp i Stockholm.

Det kostade 3 200 kronor för Aftonbladets team att åka från centrala Stockholm till Arlanda med en av de friåkare i Stockholm som ­trissat upp priset till ockernivå.

Han berättade att han ­tidigare tagit ännu högre priser. Då skulle en resa till Arlanda ha kostat närmare 40 000 kronor.

– Jag vill köra för så högt pris som möjligt. Nu behöver jag inte jobba mer i dag, sa chauffören när han hade släppt av oss på Arlanda.

”Ute efter att lura”

Många har slagit larm om de skyhöga taxorna och samtidigt sprider sig ryktet om taxikaoset i Stockholm över Europa.

– Resenärer som kommer hit kan bli av med hela reskassan på en enda taxitur och de har ingen möjlighet att överklaga. I mina ögon är det här det största ­problemet för turistnäringen i dag, säger Peter Lindqvist, vd på Stockholm ­Visitors Board.

Resan, som Aftonbladet fick betala 3 200 kronor för, kostar omkring 500 kronor med de etablerade bolagen.

– Er granskning visar att det här är ett stort problem. I och med den nya lagen skulle ni i förväg få veta att resan till Arlanda skulle kosta 3 200 kronor, säger ­infrastrukturministern ­Catharina Elmsäter-Svärd.

– Skulle det vara en chaufför som inte är villig att ge er den uppgiften, ja då finns det anledning att misstänka att han är ute efter att lura er.

I dag varierar priserna stort mellan förarna. Det så kallade jämförelsepriset ska ange vad det kostar att åka tio kilometer. Det kan ligga på några hundralappar upp till flera tusen kronor.

Kan tas i beslag

Enligt det nya lagförslaget ska alla taxiförare som har ett högre jämförelsepris än 500 kronor tvingas lämna ett maxpris före avfärd vad resan kan kosta. Bevis om prisuppgiften ska lämnas till passageraren och ­bevaras hos taxiföraren.

Beviset kan vara ett sms, ett kvitto eller något annat som ska kunna uppvisas vid en kontroll.

– Utgångspunkten är att som kund måste du kunna  känna dig trygg att du inte blir ­lurad, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Propositionen ska presenteras efter dagens regeringssammanträde.

– Jag vet att många upp­lever det här som ett stort problem, det är signaler vi får från flera håll. Lagen är tänkt att träda i kraft efter årsskiftet, säger ministern.

Enligt förslaget ska ­taxins registreringsskylt kunna tas i beslag om föraren bryter mot reglerna.

– Du ska kunna vara säker på att föraren kör för ett ­seriöst bolag, säger ­Elmsäter-Svärd.

Publicerad: