Emma Wallrup (V) utesluts ur riksdagsgrupp

avJohn Granlund, Jonathan Jeppsson

Vänsterpartiets riksdagsledamot Emma Wallrup anklagas för att förföljt och trakasserat sin riksdagskollega Jens Holm (V).

Nu utesluts hon ur partiets riksdagsgrupp – och isoleras i ett separat arbetsrum.

– Vi har gjort en utredning av det här, och det är tydligt att det handlar om trakasserier. Det är det vi utgår ifrån, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare i riksdagen för Vänsterpartiet.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) polisanmälde tidigare i år sin kollega i riksdagen Emma Wallrup (V) för upprepade ofredanden under lång tid.

Efter Aftonbladets avslöjanden utesluts hon nu från partiets riksdagsgrupp och enligt Ekot ska Wallrup dessutom placeras i ett eget rum på avstånd från Jens Holm.

För Aftonbladet förklarar hon att det nya rummet ligger i en ”annan del av riksdagen”.

– Hon kommer inte att ha passerkort in till oss. I och med att hon inte ska delta på våra gruppmöten vill vi minimera risken för den utsatta personen ska känna att "jag vet inte vem som är här.", säger Mia Sydow Mölleby.

”Saknar insikt”

Partiledningen uppger att de ovälkomna kontaktförsöken från Emma Wallrups sida fortsatt - och att man därför nu satt ner foten eftersom riksdagsledamoten ”saknar insikt om situationen”.

– Det yttrar sig att hon hela tiden återkommer till att hon vill ha kontakt. Och det är det som vi försöker stoppa, säger Mia Sydow Mölleby.

1 av 7

I en intervju med Aftonbladet uttrycker Emma Wallrup besvikelse över beslutet om att utesluta henne från riksdagsgruppen. Hon beskriver också partitoppen som ”rutten”.

Aftonbladet avslöjade i mitten av februari den konflikt som fortfarande skakar Vänsterpartiet med riksdagsledamöterna Emma Wallrup och Jens Holm i centrum.

Holm polisanmälde Wallrup och enligt polisanmälan hade Wallrup i många år skickat en rad sms och mejl, ofta med mycket privat karaktär, dock inte av sexuell natur.

”Är helt falskt”

Till exempel skickade Emma Wallrup på midsommarafton 2016 14 sms och i augusti 2017 28 sms samma morgon.

– Det här har hållit på sedan 2012. Jag har blockat henne och hon har belagts med kontaktförbud, men det har inte hjälpt. Hon beskyller mig för en rad saker, som att jag skulle ha stött på henne, vilket är helt falskt, har Holm tidigare sagt till Aftonbladet.

Senare meddelade åklagare på Särskilda åklagarkammaren att utredningen läggs ner. Dels var en del av kontaktförsöken preskriberade och dels var omfattningen och innehållet inte tillräckligt hänsynslöst, uppgav åklagaren för Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Mia Sydow Mölleby.

Detta har hänt: Därför anmäldes Emma Wallrup 00:42
Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM