S vill införa nationellt avhopparprogram

Av: TT

Publicerad:
Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) och Anders Ygeman (S) presenterade under måndagen åtgärder för ett nationellt avhopparprogram.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) och Anders Ygeman (S) presenterade under måndagen åtgärder för ett nationellt avhopparprogram.

NYHETER

Socialdemokraterna fortsätter att prata trygghet i upptakten till höstens riksdagsval.

Under måndagen presenterade partiet ett förslag om att införa ett nationellt avhopparprogram för att hjälpa kriminella tillbaka till samhället.

Socialdemokraterna vill under nästa mandatperiod lansera ett nationellt avhopparprogram för att hjälpa personer som vill ta sig ur kriminella miljöer. Flera svenska städer med kriminella miljöer saknar avhopparprogram, som i dag främst bedrivs i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Vi vill på nationell nivå hjälpa till med att bygga upp sådana program. Det kan handla om metodutveckling, forskning eller utökat ekonomiskt stöd till kommunen och den civila sektorn, säger Anders Ygeman, numer gruppledare för S i riksdagen, på en presskonferens i Malmö.

Vill visa vägen

Enligt Anders Ygeman, som leder en arbetsgrupp som tar fram förslag till socialdemokraternas valplattform, handlar förslaget om att visa människor i kriminella kretsar att det finns en väg tillbaka till samhället. Men att dessa i så fall måste göra ett tydligt val.

– Om du väljer rätt väg och vill lämna din kriminella karriär, då kommer samhällets resurser att finnas där för att hjälpa dig. Men väljer du att gå in eller fortsätta på en kriminell bana, då kommer samhällets alla resurser att sättas på att jaga dig och se till att du hamnar bakom lås och bom.

Utökat samarbete

Socialdemokraterna vill även utveckla samarbetet mellan kommunerna så att kriminella avhoppare som behöver omlokaliseras smidigare ska komma in i det sociala nätverket på sin nya ort. För att kommunerna ska beviljas stöd för att bedriva avhopparverksamhet kommer man därför kräva att de också ska vara beredda att ta emot avhoppare från andra kommuner.

– I dag finns det ett informellt samarbete mellan städer som sysslar med avhopparverksamhet, men jag menar att det krävs ett nationellt ansvar för att det ska bli en rättvis omfördelning över landet, säger Anders Ygeman.

– Över tid kan det även behövas ett internationellt samarbete för att placera människor i andra länder.

I dagsläget rör det sig om uppskattningsvis 400-500 avhoppare som är i behov av olika skyddsåtgärder. Den senaste statistiken visar att omkring 56 procent av de kriminella som deltagit i avhopparprogrammen inte återgår till den kriminella världen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN