Nyheter

I natt kulminerar Leoniderna

avTT

Foto: LUCAS J. GILMAN
Den kommande natten kulminerar stjärnfallen eller meteorregnet som kallas Leoniderna. Arkivbild

Håll utkik efter himlafenomen i helgen när jorden återigen passerar genom meteorsvärmen Leoniderna. För dem som har otur med vädret och missar fenomenet i helgen kommer nästa chans strax före jul.

Om inte molnen blockerar himlen så kan det vara en god idé att den kommande kvällen och natten lyfta blicken en aning. Stjärnfallen eller meteorregnet som kallas Leoniderna kulminerar den här helgen och kan bli en spektakulär upplevelse. Namnet har företeelsen fått eftersom de flesta har sin utgångspunkt i stjärnbilden Lejonet.

Normalt handlar det om 10–20 stjärnfall i timmen, men det är ändå ingenting mot när meteorregnen är som intensivast då det kan handla om 50 000 i timmen. Tyvärr får väldigt få av oss uppleva det för det inträffar nästa gång 2099.

Om molnen sätter stopp under helgen kommer en ny chans den 14 december då meteorregnet Geminiderna kulminerar. Då ökar antalet stjärnfall från Tvillingarna till 120 i timmen före midnatt. De är mindre och långsammare än Leoniderna, men å andra sidan fler.

Dagarna före jul kommer toppen för nästa meteorregn och då handlar det om Ursiderna som också är av det mindre slaget.

Den 3 januari kulminerar Quadrantinerna och som mest kan det bli 110 stjärnfall i timmen. De utgår från Björnvaktaren som man lättast hittar genom att följa Karlavagnens handtag till den röda stjärnan Arcturus.