Bryssel-oro för brexit utan avtal

avTT

Foto: Olivier Matthys/AP/TT
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto.

Det brexitavtal som ligger på bordet är det enda möjliga, varnar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Ändå växer farhågorna för ett utträde helt utan avtal.

– Det här avtalet är det enda och det bästa möjliga, sade Barnier när han på torsdagsmorgonen avrapporterade helgens uppgörelse mellan EU och Storbritannien inför EU-parlamentet.

Merparten av ledamöterna där håller tummarna för att det brittiska parlamentet ska säga ja till avtalet i sin omröstning den 11 december. Inte minst är oron stor för att alternativet ska bli att Storbritannien kliver ut ur unionen helt avtalslöst den 29 mars 2019.

– Det skulle göra Storbritannien till en skurkstat – ett land vars signatur under något som helst avtal inte betyder någonting. Man lämnar inte en klubb utan att betala sina skulder, sade belgiske Philippe Lamberts, gruppledare för parlamentets gröna partigrupp.

”Värst i historien”

Inte ens förre Ukip-ledaren Nigel Farage, en av de mest pådrivande bakom brexit, vill se ett avtalslöst utträde – även om han räknar med att det brittiska parlamentet kommer att säga nej.

– Det här är den värsta uppgörelsen i historien. Det här kommer att misslyckas i parlamentet, troligen med stor marginal. Vi måste alla vara vuxna nu. Vi behöver en framförhandlad uppgörelse som hanterar känsliga gränsfrågor, sade Farage i EU-parlamentet på torsdagen.

Optimistisk tidning

Brittiska tidningen The Sun är dock inte orolig.

"Vi måste gå framåt med optimism efter brexit och inte vara rädda för det okända. Om regeringen förbereder oss på rätt sätt för ett direkt utträde finns det inget att vara rädd för", slår tidningen fast i sin ledare på torsdagen.

Enligt den brittiska regeringens analys riskerar dock en avtalslös brexit att leda till att BNP minskar med drygt 9 procent under kommande år.

ARTIKELN HANDLAR OM