Oksana, 18, våldtogs och dödades av brats

Foto: AP och AFP
Tre veckor efter gängvåldtäkten avled Oksana Makar av sina skador i dag. Bilden är från 19 mars, då hon vårdades för sina skador på sjukhuset i Donetsk.
NYHETER

Oksana Makar, 18, gruppvåldtogs av tre brats.

Efter den brutala sexmisshandeln dumpade de flickan på en byggarbetsplats och satte eld på henne.

Ändå släpptes de fria.

Oksana Makar hittades på en övergiven byggarbetsplats i den lilla skeppsbyggarstaden Mykolain i Ukraina. Ensam och övergiven låg hon i ett dike med 55-procentiga brännskador. Då hörde en förbipasserande hennes kvidanden.

På torsdagen avled hon på ett sjukhus i Donetsk, tre veckor efter den grymma misshandeln.

Välbärgade unga män

Att hon först överlevde är enligt läkarna ett mirakel.

Kvällen före hade Oksana varit på en bar där hon träffade tre män i 20-årsåldern. Enligt ukrainska medier tillhörde de unga männen gruppen "mazjori", vilket kan översättas som "brats". Unga bortskämda män från välbärgade familjer.

De tre männen bjöd med Oksana till en lägenhet. Där turades de om att våldta henne.

Sedan försökte en av männen strypa henne med en elkabel innan de dumpade kroppen och tände eld på mattan hon var inrullad i.

Förövarna släpptes

Kort efter att Oksana hittades på byggarbetsplatsen greps de tre männen av polis. Men innan hon hann opereras för första gången gick männen fria. Orsaken: deras föräldrar hade inflytelserika kontakter i staden.

– Situationen är typisk för många postkommunistiska länder. En högt uppsatt myndighetsperson ringer ett samtal eller så ger man en summa pengar till en poliskommissarie. Då släpps den brottsmisstänkte fri, säger den politiska analytikern Volodymyr Fesenko till nyhetsbyrån AP.

Umgicks efter våldtäkten

Men våldtäktsmordet mot Oksana Makar var för fasansfullt för att bli bortglömt. Efter massiva protester i Ukraina har de tre männen gripits på nytt och åtalats.

I förhör har de berättat att de åkte hem och bytte kläder efter brottet. Sedan köpte de en flaska vodka och satte sig på ett kafé.

– Vi satt och rökte lite, sedan gick var och en hem till sitt, säger Yevhen K, en av de misstänkta.

På torsdagen avled Oksana Makar till följd av sina skador. Då hade läkarna amputerat hennes fötter, en arm och ett ben i försöken att rädda hennes liv.

Oksanas mor Tetyana Surovitska har sedan våldtäkten riktat skarp kritik mot stadens polismyndigheter.

– Hon älskade livet så mycket, men de förstörde hennes kropp och hennes själ. De har förstört mitt barn, säger mamman till en lokal tv-station i Mykolain.