Visade inte sitt stöd för Juholt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Österberg gjorde som Östros i SVT:s Aktuellt

Sven-Erik Österberg i SVT:s Aktuellt.
Foto: SVT
Sven-Erik Österberg i SVT:s Aktuellt.

Sven-Erik Österberg gör en Östros och vägrar svara om han har förtroende för Håkan Juholt.

– Reder Juholt inte ut detta har han inte längre förtroende, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
S-ledaren Håkan Juholt.

Motsättningarna inom Socialdemokraterna fortsätter.

I kvällens Aktuellt vägrade den tidigare s-ministern Sven-Erik Österberg att rakt ut svara på frågan om han har förtroende för partiledaren Håkan Juholt. Precis som Thomas Östros hänvisade han till det verkställande utskottets beslut.

På frågan om han har förtroende svarade Österberg:

– Den frågan får jag ofta, verkställande utskottet, som jag ingår i, har gett ett förtroende för Håkan Juholt och det är det som gäller för det här.

”Måste reda ut”

Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tyder Sven-Erik Österbergs uttalande på att Håkan Juholt illa kvickt måste se till att väljarna kommer tillbaka. Annars är förtroendet kört i botten.

– Undertexten är att reder han inte ut det då har han inte förtroende, säger han.

Varför hänvisar både Östros och Österberg till verkställande utskottet i stället för att svara på frågorna om de har förtroende för Juholt?

– Juholt fick ett villkorligt stöd av det verkställande utskottet. Man kan säga att i praktiken är inte Juholt ordinarie partiledare – det är det verkställande utskottet.  Han fick ett villkorligt stöd – klarar han det inte får han gå.

Olyckligt

Den s-märkta statsvetaren Ulf Bjereld tycker Sven-Erik Österbergs uttalande är olyckligt. Han tolkar det visserligen som att Österberg har förtroende för Juholt men menar att det skapar otydlighet hos väljarna.

– Han känner ett behov av att säga att det inte var ett enkelt beslut att låta Juholt sitta kvar. Men hans uttalande är svårbegripligt för väljarna.

Partisekreterare Carin Jämtin vill tona ner motsättningarna inom partiet inför Socialdemokraternas förtroenderåd i helgen.

Trots att det florerar hårda angrepp mot Juholt på bloggar och från partikollegor hoppas hon att helgens förtroenderåd ska leda till en nytändning inom partiet, skriver TT.

Aftonbladet har sökt Sven-Erik Österberg för en kommentar.

Publicerad: