De höll planen hemlig

Så stoppade Juholt S-topparnas kupp – nu förnekar de allt

Thomas Östros var redan utsedd efterträdare.

När det blåste som värst var Håkan Juholt ytterst nära att kuppas bort, kan Aftonbladet avslöja.

Förtroenderådet i helgen blir nu helt avgörande för Håkan Juholt – han måste prata politik och övertyga partivännerna.

Veckan efter Aftonbladets avslöjande om att Håkan Juholt låtit riksdagen betala för hela hyran i Västertorp, där också hans sambo bor, blåste det orkanvindar runt S-ledaren.

Han var mycket kraftigt ifrågasatt i partiet och hos allmänheten.

Håkan Juholt själv gömdes för medierna tillsammans med sin närmaste familj.

Samtidigt, under andra veckan i oktober, hölls en rad hemliga krismöten i partiet.

Några av dem som deltog är tidigare partitoppar som sparkats eller omplacerats av Håkan Juholt sedan han blev partiledare. Sven-Erik Österberg och Thomas Östros är två av dem.

”Hade räknat ut honom”

Enligt flera av varandra oberoende källor trodde ingen att Håkan Juholt skulle klara sig kvar efter mötet i verkställande utskottet veckan efter bostadsavslöjandet.

– Man hade räknat ut honom, säger en S-källa.

Aftonbladets uppgiftslämnare hävdar att den hemliga gruppen till och med tog fram en plan för hur partiet skulle styras utan Juholt. Efter den mycket uppslitande processen med att utse Mona Sahlins efterträdare var ingen sugen på att gå genom samma sak igen, bara sju månader senare.

– Man enades om att Thomas Östros skulle gå in som tf-lösning (tillfällig ordförande, reds anm) till kongressen 2013, då en partiledare skulle kunna utses på riktigt, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

När Håkan Juholt seglade upp som favorit till partiledarposten var det Östros som var hans främsta utmanare. Östros har en gedigen bakgrund i partiet och anses kunnig i frågor som rör ekonomi, näringsliv och skola.

Krossade planerna

Men de planer som den hemliga grupperingen hade gick i stöpet. Efter ett maratonmöte i verkställande utskottet (VU) deklarerade partiledningen att Juholt skulle bli kvar.

– Alla planer dog när Håkan inledde VU med att slå fast att han inte tänkte avgå, och att han bara kunde avsättas av kongressen, eftersom han är kongressvald, säger en partikälla.

Men även om Håkan Juholt klarade sig kvar så är han fortfarande ifrågasatt. Flera partikamrater har uttryckt tveksamhet om huruvida han klarar sitt uppdrag.

I helgen är det därför upp till Håkan Juholt att övertyga sitt parti om att han är rätt person att leda Socialdemokraterna. Bland annat ska han få med sig ombuden på förtroenderådet på det arbetsmarknadspolitiska ramverk han vill se.

Publisert: