Chockräntan som SEB:s kunder måste klara

avOskar Forsberg

Trots sjunkande bolåneräntor och en miljardvinst första halvåret i år ställer SEB tuffa krav på sina kunder.

– Vi kräver att kunderna ska klara en bolåneränta på sju procent, säger banken informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg.

SEB:s halvårsrapport som presenterades under måndagen var mycket bättre än vad som förväntats - en vinst på 7,7 miljarder kronor. Aktien tog efter rapporten ett rejält skutt uppåt.

– Vi ser att det ger resultat att hela tiden sätta kundernas perspektiv främst, skriver bankens vd Annika Falkengren i ett pressmeddelande efter glädjebeskedet.

Monsterränta

Men trots idel svarta siffror och glada miner ställer banken tuffa krav på sina kunder. "Kundernas perspektiv" betyder i verkligeten att man måste ha en rejäl plånbok för att få låna pengar - för att komma ifråga som låntagare krävs nämligen att man klarar en monsterränta på hela sju procent.

– Vi satte den här nivån för flera år sedan och skulle vi börja justera efter rapporter och nuvarande ränteläge motverkar det syftet med gränsen. Ett bolån har man ju i regel i flera decennier, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.

Kräver en buffert

Hon berättar att endast sex procent av bankens intäkter kommer från privatpersoners bolån och att bolånen bara upptar 30 procent av bankens hela låneportfölj.

– Resten är företagsrelaterat.

Ska man köpa sin första lägenhet och saknar ekonomisk buffert kan det vara svårt att uppfylla bankens krav.

– Om man precis klarar sin ekonomi med dagens räntor så lever man på för små marginaler. Man måste ju klara av att amortera också, säger Viveka Hirdman-Ryrberg.