Tolv personer sköts till döds på filmpremiär

Här är medicinstudenten som misstänks ha skjutit ihjäl 12 personer och skottskadat 59 andra.

24-årige doktoranden James Holmes, som beskrivs som en tystlåten enstöring, klädde ut sig till ”Jokern” och klev tungt beväpnad in i biosalongen där Batman-filmen visades.

– Han började skjuta mot publiken. Vi duckade och jag och min flickvän kröp ut från salongen, säger vittnet Paul Otermat till Sky News.

James Holmes startade stereon och spelade en technolåt på repeat. Sedan begav han iväg till midnattspremiären av Batman-filmen ”The dark knight rises" på biografen i Aurora utanför Denver.

Han köpte en biljett i kassan, gick in i salongen men fortsatte direkt till nödutgången. Utanför utgången hämtade han sin vapenarsenal, gick tillbaka in i salongen och sköt vilt omkring sig, skriver CNN.

Enligt polisen var Holmes utklädd till ”Jokern” - Batmans ärkefiende i filmerna.

– Han hade färgat håret rött. Han sa att han var "Jokern", uppenbarligen Batmans fiende, sa Ray Kelly, polischef på NYPD vid en presskonferens enligt nyhetsbyrån AP.

Holmes ska även burit skottsäker väst och täckt stora delar av kroppen i en svart skyddsdräkt.

Ett första förhör ska ha hållits med den misstänkta 24-åringen. Enligt en lokal radiostation ska han ha varit samarbetsvillig. Han ska dessutom ha sagt att han var stolt över det han gjort.

Gav upp utan motstånd

Holmes ska ha köpt sina vapen legalt, en lokal vapenhandlare bekräftade i går att de sålt vapen till honom men att det skett enligt rådande vapenregler. Ammunitionen beställde han på internet, totalt rör det sig om 6000 kulor, enligt polisen.

När han greps hade han ett maskingevär, en hagelbössa och och två pistoler på sig och i sin bil, uppger polisen. Polisen misstänker att minst tre vapen användes vid skjutningen, men att Holmes agerade utan medhjälpare.

– Gripandet gick lugnt till, säger polischefen Dan Oates.

Enligt polisen verkar det inte finnas någon koppling till någon terrorgrupp. Och motivet för skjutningen är oklar.

– Vi har hört 200 vittnen och vi har mycket teknisk bevisning. Undersökning av biografen kommer att ta tid, säger Dan Oates.

Lägenheten riggad med sprängmedel

Polisen hittade, enligt Sky News, explosiva ämnen hemma hos Holmes, som bor bara några minuter från biosalongen, i norra Aurora. Huset och ytterligare fyra byggnader evakuerats en kort tid efter massakern eftersom man befarade att byggnaden kunde explodera.

Enligt polischefen var lägenheten minerad och sprängämnena var ”väldigt sofistikerade”.

– Hur vi ska ta oss in i lägenheten på ett säkert sätt är ett förbryllande problem. Personligen har jag aldrig sett någonting i likhet med de bilder vi sett. Jag ser en oerhörd mängd kablar, minor, glasflaskor fulla med ammunition, glasflaskor fulla med vätska... och något som ser ut som artilleripjäser, säger han.

Sky News rapporterade att polisen hittat kablar som eventuellt kunde vara kopplade till en utlösningsmekanism och flaskor fyllda med okänd vätska.

Vid en presskonferens sent i natt uppgav polisen att man ska försöka gå in i lägenheten på lördagsmorgonen. Enligt Dan Oates kan det ta flera dagar för polisen att jobba sig igenom lägenheten.

Sexåring ihjälskjuten

Tio personer dödades direkt inne i biosalongen. Två dog på sjukhus. Ett av dödsoffren var bara sex år gammal. Det uppger Dan Oates, chef vid polisen i Aurora, för Sky news.

19-åriga Salina Jordan befann sig i salong 8. Hon berättar för Denver Post att hon såg en nioårig flicka som blivit skjuten i magen.

Totalt ska uppemot 50 personer vara skadade. De flesta ska vara unga vuxna, enligt sjukhuskällor. Den yngsta skadade personen uppgavs vara endast tre månader gammal. Men det visade sig senare att barnet inte blev träffat, utan att oroliga föräldrar tog det till sjukhuset för kontroll. I Aurora ligger en militärbas och bland de drabbade finns försvarsanställda.

– Det kommer att följa med mig resten av mitt liv. En mamma som håller sitt skottskadade lilla barn, säger vittnet James Cameron.

En tystlåten enstöring

Polisen grep gärningsmannen, 24-årige James Holmes, vid hans bil bakom biografen. I oktober 2011 dömdes han för fortkörning, annars var han okänd av polisen.

Han doktorerade i neurovetenskap vid universitet i Colorado, men han ska ha hoppat av studierna förra månaden, uppger  en presstalesperson till Sky News.

I en lägenhetsansökan beskriver han sig själv som lättsam och tystlåten. Grannarna på studenthemmet beskriver honom som en enstöring, skriver Denver Post.

En granne, som kallar sig Ben, ringde polisen strax eftermidnatt lokaltid för att anmäla hög musik från Holmes lägenhet. Ungefär samtidigt pågick dödandet i biosalongen.

Ben berättar för Denver Post att Holmes aldrig svarade när de boende i korridoren sa hej.

– Ingen kände honom, ingen, säger Ben till Denver Post.

Modern: Ni har rätt person

Mediebolaget ABC News fick tag på en kvinna som sa att hon är mor till den misstänkte James Holmes. Hon bor i staden San Diego.

– Ni har rätt person. Jag måste ringa polisen. Jag måste flyga till Colorado, sa hon till ABC News tidig på fredagen.

Men modern var kvar i hemmet i San Diego vid klockan 17, svensk tid och ett stort medieuppbåd samlades utanför familjens hem.

– Familjen är mycket ledsna och upprörda över denna tragiska händelse. De försöker ta sig igenom det. Deras tankar går till de drabbade och deras anhöriga, sa Andra Brown, en polis som talade åt familjens vägnar.

Hon upprepade att familjen ber om respekt och att de inte vill bli störda. De samarbetar med myndigheterna, uppger Brown.

Skottlossningen – minut för minut

Vid premiärvisningen av The dark knight rises i Aurora i Denver är många utklädda och den misstänkte James Holmes som är helt svartklädd köper en biljett till filmen och går in i salongen. Sedan tros han ha smugit ut och lämnat nödutgången öppen för att kunna återvända med sina vapen och utrustning.

00.00 Visningen av filmen börjar i salong nio på biografen på köpcentret.

00.37 Cirka 20 minuter in i filmen öppnas nödutgången till höger om bioduken öppnas av en svartklädd maskerad man som bär en skottsäker väst. Han kastar in något som börjar väsa och ryka. Vittnen säger att mannen först avlossar skott i taket och sedan skjuter han vilt in mot folkmassan. Panik utbryter bland publiken som börjar klättra för att komma ut, gömma sig under säten för att undgå skotten.

00:39 Över 200 samtal kommer in till larmcentralen 911. Samtalsoperatören meddelar polisen: "De säger att det är någon som skjuter i biosalongen".

Inne i salongen uppger vittnen att skytten lugnt avfyrar sina skott mot folkmassan. Några av skotten tränger igenom väggarna till den intilliggande salong 8, och vittnen har uppgett att några har blivit träffade även där.

00.40 Polisen anländer till biografen och beordrar att samtliga tillgängliga enheter ska komma till biografen. Skottskadade, blodiga människor samlas på parkeringen.

00.42 Polisen omger byggnaden, med fokus på salong nummer nio. Enligt vittnen är skytten fortfarande aktiv inne i biografen. Polismän känner lukten av något som de identifierar som pepparspray. Poliser på insidan rapporterar om att skytten har använt ett automatgevär, ett hagelgevär och en 0,40-kalibrig pistol. De säger att skytten sköt många omgångar mycket snabbt.

00.44 Offren fortsätter att komma ut från salongen nummer nio.

00.46 På baksidan av biografen griper polisen en man som stämmer in på beskrivningen över den misstänkte. De rapporterar via radio: ”Vi har gevär, gasmask, vi har satt handfängsel på honom.” Senare rapporterar de att den misstänkte även var klädd i skottsäkra hals- och ljumskskydd och svarta handskar.

Polisen säger att den misstänkte skytten säger att han är ensam. Inne i biografen hjälper polisen skottskadade att ta sig ut, bland dem finns barn.

00.55 Polisen spärrar av köpcentret för att leta efter vittnen, offer och medbrottslingar. När ambulanskapaciteten inte räcker till börjar även polis att köra skadade till sjukhus. Polisen bekräftade senare under natten att skytten James Holmes och att han dödade 12 personer och 58 skadades allvarligt.

Vid en husrannsakan senare upptäcker polisen att Holmes lägenhet är försåtsminerad. Alla försök att ta sig in i bostaden senarelades till lördagen.

Publisert: