Nyheter

500 millimeter regn under några timmar

Av: 

Karin Winter

NYHETER

16 människor uppges ha dött i det kraftiga regnoväder som har drabbat Japan. 50 000 har nu fått order om evakuering, rapporterar TT-AFP.

Mer än 500 millimeter regn har drabbat ön Kyushu sydvästra Japan.

– Vi får många samtal från människor som behöver hjälp, vi hjälper dem så fort vi kan, säger en räddningsarbetare till AFP och berättar att de väntar sig att mer regn ska komma.

50 000 evakureras

Siffror mellan tre till 16 personer uppges ha dött av det kraftiga ovädret och 20 personer uppges vara saknade, enligt AFP.

50 000 människor har fått order om evakuering.

Det kraftiga regnet har dragit in över den japanska ön Kyushu. Värst drabbat är städerna Kumamoto och Oita.

Räddningsarbetare kämpar på ön mot den stora mängd lera som har begravt hus och blockerat vägar, för att nå fram till människor som ännu inte har kunnat lämna ön.

På bara en timme under förmiddagen kom det 100 millimeter regn över vissa delar av ön. Hittills under torsdagen har 500 millimeter nederbörd fallit och japanska meteorologer uppger att regnet är det kraftigaste historiskt sett. Mer regn är att vänta, varnar de.

Lovar hjälp

Premiärministern lovar hjälpinsatser för de drabbade och på hans kontor i Tokyo har en sambandscentral satts upp för hjälpinsatserna, rapporterar Japan Today.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert: