Gundes familj drabbad – av samma sjukdom

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Andreas Bardell
Gunde Svan och hans fru Marie.

Gunde Svan, 49, har varit sjuk sedan i somras – troligen i sjukdomen twar.

Nu berättar han att även frun Marie och dottern Julia, 18, är smittade.

– De har samma symptom som jag, säger han till Aftonbladet.

Foto: Lars Hedelin
Gundes dotter Julia Svan.

Sedan slutet av sommaren har Gunde Svan känt sig trött, snuvig och haft ett skrämmande tryck över bröstet. I september tvingades han i sista stund hoppa av SVT:s program Mästarnas mästare, som han hade sett fram emot att delta i.

Veckorna blev till månader och värst av allt var ovissheten om vad som drabbat honom, har han tidigare sagt.

Frun och dottern smittade

I slutet av december berättade Aftonbladet att gåtan kring skidlegendarens mystiska sjukdomssymptom kunde vara löst. Allt tyder på att han drabbats av bakteriesjukdomen twar, som sätter sig på luftrören och kan ta månader, i värsta fall år, att tillfriskna ifrån.

Nu berättar han att frun och dottern under nästan hela perioden varit drabbade av samma sjukdom.

– Marie blev sjuk ungefär tre veckor efter mig, och Julia lite senare, säger Gunde Svan.

De har sedan dess båda två känt samma typ av trötthet som Gunde erfarit. Skillnaden är att ingen av dem dragits med nästäppa och Julia har även sluppit trycket över bröstet.

Förbjuden att träna

– Julia har klarat sig lindrigast, men hon har ju varit sjuk. Och det är henne det drabbat värst. Hon är ju ung och rastlös och har sin skidkarriär. Vi som är äldre har ju tid att vänta.

Gundes dotter Julia har gått i faderns fotspår och tycks även ha vunnit hans vinnarskalle. Hon spås bli en av Sveriges kommande stora skidstjärnor. Men nu gör sjukdomen att hon, liksom Gunde och Marie, måste vila och helt undvika träning ända tills symptomen försvunnit. Gunde berömmer hennes psyke.

– Att ha haft en toppsommar och upplevt den bästa träningshösten någonsin och sedan lägga av med det och behöva sitta och se vännerna åka på tv är inte lätt. Det är fantastiskt hur hon har klarat det här och hållit humöret uppe som hon gjort. Jag hade aldrig tagit det lika bra i hennes ålder.

Sonen frisk

Ett ljus i mörkret är att sonen Ferry, 15, klarat sig från smittan.

– Att Marie och Julia smittats, det händer. Det är väl ingenting man kan styra över.Men jag är glad att Ferry klarat sig. Han är mitt uppe i skolan.

Nu tar familjen en dag i sänder.

– Jag har slutat tänka på exakt när jag ska bli frisk, för att orka. Det har vänt, och nu äter vi antibiotika som verkar. Det går framåt, även om det går långsamt.

Publicerad: