Skickade bort adoptivsonen – får böta en miljon

avNiklas Eriksson

NYHETER

Artyom sattes på ett plan när han var bråkig – nu blir han rik

Foto: MISHA JAPARIDZE/AP
Skapade diplomatisk kris När lille Artyom skickades hem till Ryssland från adoptivfamiljen i USA med en lapp runt halsen stoppade Ryssland alla adoptioner till USA. Den tioårige pojken får nu plåster på såren för den omilda behandlingen. Adoptivmamman har dömts att betala en dryg miljon i skadestånd till honom.

Amerikanskan Torry-Ann Hansen adopterade föräldralösa Artyom, 10.

Men skickade tillbaka honom med en enkelbiljett till Ryssland – för att han var bråkig.

Nu döms hon att betala över en miljon kronor till pojken.

Artyom Saveliev tillsammans med den högst temporära adoptiv­mamman Torry-Ann Hansen.

När Artyom Saveliev var sju år gammal bodde han på ett barnhem i Sibirien. Men i september 2009 fick han en ny familj i Tennesse när Torry-Ann Hansen adopterade honom.

”Vill inte vara förälder”

Knappt sju månader senare hittades han ensam i Moskva. Torry-Ann Hansen hade skickat pojken till Ryssland med en enkelbiljett och en lapp runt halsen:

”Till den det berör. Jag vill inte längre vara förälder till det här barnet. Eftersom han är en ryss så återlämnar jag honom till er omsorg och vill annullera adoptionen”.

Anledningen var att hon tyckte pojken var bråkig och besvärlig.

Historien utlöste en diplomatisk kris mellan USA och Ryssland, ryssarna stoppade under en period alla adoptioner till USA.

Men nu får pojken som blivit tio år gammal upprättelse. Torry-Ann Hansen dömdes i veckan av en domstol i Tennesse att betala över en miljon kronor i skadestånd till Artyom. Dessutom ska hon ge honom underhåll på drygt 7 000 kronor i månaden tills han fyller 18 år, skriver AP.

Vill ogiltigförklara

– Vi visar att man inte kan göra så här i USA och komma undan med det, säger en representant för The World association for children and parents som stämt Hansen till AP.

Enligt dem hade Hansen aldrig ens nämnt att hon ­hade problem med pojken innan hon övergav honom. Adoptionsförespråkare hyllar domen som de anser ger ­Artyom Saveliev rättvisa.

Torry-Ann Hansen för­söker dock få domen ogiltigförklarad. Redan innan den föll drog hon i gång en rättsprocess för att göra det omöjligt att döma henne till skadestånd. Hennes advokater hävdar att det inte går ­eftersom en rysk domstol ­redan ogiltigförklarat adoptionen, skriver AP.