Lingon? Nej – ”blingon”

avJohan Kellman-Larsson

Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio Naturmorgon
BLINGON – ELLER BLÅGON? Korsningen mellan blåbär och lingon är extremt sällsynt, så att titta efter blingonsylt till pannkakorna framöver är nog ingen idé.

Senaste nytt i den svenska floran: "blingon". Ett nytt bär har upptäckts i Bohuslän – en korsning mellan blåbär och lingon.

Men hoppas inte för mycket på rårörda "blingon" till köttbullarna i höst.

– Det är väldigt unikt det här, säger skogsforskaren Ola Langvall.

Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio Naturmorgon
FYNDADE. Eva-Stina Blomgren hittade blingonbusken.

Den numera pensionerade botanisten Eva-Stina Blomgren berättar för Aftonbladet att bäret upptäcktes i Ramsvikslandet i närheten av Smögen.

– Jag har kanske sett tio bär totalt. Och de smakar inte särskilt väl, det ska jag säga. Men det gör i och för sig inte lingon heller om man inte tillagar dem, säger Eva-Stina Blomgren.

Du vill inte att de ska heta "blingon"?

– Nej, jag tycker att "blågon" är bättre eftersom det är en direkt mix mellan de olika bären. Annars blir det diskriminering mot blåbäret, säger Eva-Stina Blomgren.

Inte alldeles nytt

Eva-Stina Blomgren berättar att det nya bäret upptäcktes 1998. För att en korsning ska uppstå på naturlig väg krävs att bären växer nära varandra och blommar samtidigt, samt pollineras av samma insekter, förklarar skogsforskaren Ola Langvall.

– Men det är väldigt unikt det här, jag är helt klart överraskad. Blåbär och lingon tillhör ju samma familj men är ändå rätt avlägsna inom den familjen. Det måste vara väldigt ovanligt.

Så man ska inte räkna med blingonsylt till pannkakorna i sommar?

– Nej, det tror jag definitivt inte, säger Ola Langvall.

Resultat av evolutionen

Gunvor Larsson, botanist på Bergianska trädgården i Stockholm, menar att hybriden är ett resultat av evolutionen.

– Det här är ett sätt för naturen att bilda nya arter, helt enkelt. Det är så här evolutionen går till. Vi har även en blingonplanta här hos oss. Men den har inga blommor och kommer inte bära frukt i år, säger Gunvor Larsson.