Nyheter

Lundsberg misstänks för miljonsvindel

Av: 

Oskar Forsberg

Lång historia Internatskolan Lundsberg har huserat elever som kungens farbror Sigvard Bernadotte och prins Carl-Philip och har en lång och anrik historia. Men bakom den vackra fasaden döljs även mörka hemligheter.

Foto: BJÖRN LINDAHL

NYHETER

Internatskolan Lundsberg i Storfors misstänks ha fuskat till sig bidrag på nästan tre miljoner kronor.

Det avslöjas i SVT:s Uppdrag granskning i kväll.

Bidragsfusket handlar om att Lundsberg under drygt tre år felaktigt hävdat att 41 elever hade sina föräldrar utomlands. I själva verket ska en eller båda föräldrarna ha bott kvar i Sverige i samtliga 41 fall, vilket bara borde ha berättigat Lundsberg till vanlig kommunal skolpeng, uppger SVT.

Statsbidraget för en utlandssvensk elev är 138 000 kronor per år. Det är nästan dubbelt så mycket som den vanliga kommunala skolpengen.

Uppdrag granskning fann även fall på riksinternatskolorna Grenna och Sigtuna. På Grenna fann Uppdrag granskning ett fall av felaktig utbetalning. På Sigtuna sex fall.

Systematiska fel

På prins Carl Philips och prins Bertils gamla skola Lundsberg var felen mer systematiska. Under drygt tre år sökte skolan om statsbidrag 146 gånger varav 41 inte borde ha bifallits. På så sätt fick skolan 2 954 400 kronor i statsbidrag, uppger Uppdrag Granskning.

Det är ungefär dubbelt så mycket som man skulle fått.

Rektorn Stefan Hörnberg anklagar elevernas föräldrar för falskt intygande men när Uppdrag gransknings reporter pressar honom blir förklaringen en annan:

– Det handlar om mänskliga fel som har gjorts av en ung ekonomichef, som har försökt göra det här efter bästa förmåga, säger han till SVT.

Ytterligare fusk

Utöver "utlandsfusket" har man också fått dubbla bidrag för samma elev vid 13 tillfällen, uppger Uppdrag granskning.

Man har fakturerat elevers hemkommuner samtidigt som man fått statsbidrag för samma elever.

Staffan Hörnberg säger till SVT att Lundsberg kommer att återbetala alla felaktigt utbetalda bidrag.

SVT1 i kväll, 20.00

Uppdrag Granskning

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: