Elevassistent hjälpte ungdomar köpa knark

avMartin Ekelund

31-åringen anställdes för att stötta elever med problem och motverka droger.

I stället misstänks han ha hjälpt dem att köpa stora mängder knark.

– Det var han som låg på och ville få in pengar, säger åklagare Ingemar Welander.

Foto: MIKAEL KINNÅ
Hasch som den åtalade 31-åringen skulle sälja.

En omfattande narkotikahärva rullas just nu upp i Norrköpings tingsrätt. Nio män i åldrarna 19-47 år står åtalade för att ha odlat och sålt knark till skolelever i hela Norrköping.

Bland de åtalade finns en 31-årig man som jobbar som elevassistent åt elever med särskilda behov på en grundskola i Norrköping. Enligt Norrköpings tidningar ska han bland annat haft som uppgift att aktivt motarbeta droger. Han har också fungerat som särskild stödperson till en av de huvudmisstänkta

– Han har haft ett officiellt uppdrag och på den vägen har han lärt känna de andra, säger åklagare Ingemar Welander.

Men i stället för att hjälpa 20-åringen som hade halkat snett i livet anser Ingemar Welander att det finns klara bevis för att han blandat sig i den droghandel som ungdomarna ägnat sig åt.

Betalade 7500

31-åringen är misstänkt för att ha finansierat inköpet av en haschkaka med 7500 kronor. Han har sedan fått betalt i droger som han i sin tur sålt vidare. Resten av haschkakan har, enligt åklagaren, sålts vidare till skolungdomar.

Under rättegången har misstankarna mot 31-åringen stärkts.

– Killarna har berättat mer om honom under rättegången än under förundersökningen. Det var han som låg på och ville få in pengar. Han har legat bakom det här partiet, säger Ingemar Welander.

Avstängd sedan december

För rektorn på den skola där 31-åringen har sin anställning kom misstankarna som en fullständig chock.

– Vi har inte haft några misstankar sedan tidigare. Fick vetskap om det här när han greps och det var också då som han stängdes av från sin tjänst.

31-åringen har inte vistats på skolan sedan han greps i december. En fällande dom kommer att leda till omedelbart avsked.

– Det här är naturligtvis jätteallvarligt när man jobbar i ungdomsverksamhet, säger rektorn.

31-åringen nekar till all inblandning. Han kommer att höras i rätten under tisdagen.