Polisens "snålarrest" hotar personalens säkerhet

NYHETER

"Det var nästan som en skräckfilm"

Lågt pris går före säkerheten i polisens arrester.

Allvarliga incidenter tonas ner för att slippa press på sig att anställa fler vakter.

Det avslöjar tv-programmet Uppdrag Granskning som sänds i SVT1 i kväll.

Det skulle aldrig få hända igen.

Men det hann bara gå två månader från det tragiska fallet då häktesvakten Karen Gebreab dödades i tjänsten på häktet i Huddinge, till nästa fall.

Även denna gång var det en ensamarbetande kvinnlig vakt som skadades, men nu i den intilliggande arresten i Flemingsberg.

– Det var nästan som en skräckfilm. Ena sidan av ansiktet ser helt ok ut men andra är helt förstörd, vittnar en av poliserna nu som lyckades stoppa misshandeln till Uppdrag Granskning.

Titanplattor inopererade

Men då när det hände, ut mot pressen, lät det annorlunda. Händelsen tonades ner och vakten beskrevs inte som allvarligt skadad.

Delar av arrestvaktens ansikte krossades. Idag har hon tre titanplattor inopererade för att hålla samman benstrukturen i ansiktet.

Enligt Uppdrag Granskning handlar det om pengar. Om arbetet anses vara farligt, får inte en ensam person utföra det. Fler arrestvakter, innebär större utgifter.

245 kronor i timmen

I fallet i Flemingsberg är vakterna inte anställda av polisen, utan arbetar för privata vaktbolag.

Förra året gjordes en ny upphandling där uppdraget gick till företaget som erbjöd det lägsta priset, Securus.

– De tar 245 kronor i timmen, det är lägre än vad självkostnaden för företaget är. Vad polisen gör här är att de försätter leverantören i en situation där de tvingas fuska för att utföra tjänsten, säger Mikael Johansson som företräder bevakningsbranschens medlemsorganisation, Sweguard.

"Effektiv organisation"

Och även Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi, är kritisk och anser att det är polisen som har yttersta ansvaret för säkerheten på landets arrester.

– Det handlar om att man berövar människor friheten, då kan man fan inte köpa den billigaste tjänsten på marknaden. Det är högsta ledningen som bär ansvaret för att sånt här inte ska hända, säger han.

Vaktbolaget Securus VD Robert Grebenstedt uppger till Uppdrag Granskning att förklaringen till företagets låga priser är en effektiv organisation.